Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: 100e zender voor landelijke DAB+net

Het landelijke DAB+net in Duitsland heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Afgelopen week is de 100e zender in gebruik genomen. De eer was voor Kreuzberg in het noorden van Beieren. De komende week worden er nog drie nieuwe zenders aangezet, waaronder Aken.

Duitsland: 100e zender voor landelijke DAB+net In mei vorig jaar werd bekend dat de dekking van het landelijke DAB+net in Duitsland fors uitgebreid wordt.

Momenteel zijn onder andere Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy, Schwarzwaldradio en Absolut Relax in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen. Landelijke dekking is er nog niet, maar hier wordt momenteel hard aan gewerkt.

Afgelopen week werd een nieuwe mijlpaal bereikt met de ingebruikname van de 100e zender voor het landelijke DAB+net. Dit feestje werd gevierd in het noorden van Beieren, waar de zender Kreuzberg (10 kW) voor beter ontvangst zorgt in het grensgebied van Beieren, Hessen en Thüringen en op de A7 tussen Fulda en Würzburg.

Op maandag 17 oktober wordt in Hessen de zender Biedenkopf (10 kW) in gebruik genomen. Deze zender zorgt voor betere ontvangst in de regio Marburg, ten noorden van de stad Gießen. Woensdag 26 oktober gaat de zender Booßen (5 kW) bij de stad Frankfurt/Oder in het oosten van de deelstaat Brandenburg. Hierdoor wordt eindelijk ontvangst mogelijk langs de Poolse grens ten oosten van Berlijn en op de A12 tussen de hoofdstad en de grens.

Tenslotte gaat op de laatste dag van oktober een nieuwe zender in Aken (5 kW) aan. Deze moet de ontvangst in en om de stad verbeteren. De nieuwe zender in Aken is ook goed nieuws voor inwoners van Limburg, want de ontvangst van de Duitse zenders zal in een groot deel van zuidoost-Limburg fors verbeteren.

Na afronding van deze fase is het landelijke DAB+ net op 5C via 103 zenders in het grootste deel van Duitsland te ontvangen. Eind dit jaar moet het aantal zenders uitgebreid zijn naar 110. Dan is het net in 92% van Duitsland buitenshuis te ontvangen. Binnenshuis stijgt de dekking naar 82%. [Radiowereld.NL]