Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eva Cleven ontvangt Philip Bloemendal Prijs 2016

Op het Mediapark in Hilversum in Beeld en Geluid is donderdagmiddag de Philip Bloemendal Prijs 2016 uitgereikt. Dit jaar waren er slechts 23 aanmeldingen. Dit jaar ging de stimuleringsprijs van 3.500,– euro naar Eva Cleven (FunX). Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum reikte de prijs uit die ze moet besteden aan een opleiding.

Eva Cleven ontvangt Philip Bloemendal Prijs 2016 De presentatie was in handen van Sofie van den Enk, oud-winnares van de prijs in 2008.

De genomineerden voor de Philip Bloemendal Prijs, een prijs voor jonge talentvolle journalistieke presentatoren in de media, waren naast Eva Cleven (FunX) ook Amber Brantsen (NOS) en Anita Sara Nederlof (RTV Utrecht).

De jury, bestaande uit voorzitter Frits (Spits) Ritmeester (NPO Radio 1, De Taalstaat, KRO-NCRV), Suzanne Bosman (Radio 1, EenVandaag), Tim Overdiek (NOS Online), Sofie van den Enk (KRO-NCRV) en de winnaar van 2014 Arman Avsaroglu (NOS Radio), koos unaniem voor deze drie genomineerden uit de 23 aanmeldingen.

Juryrapport
“Eva Cleven werkt pas 4 jaar bij FunX, maar ze heeft zich in korte tijd ontwikkeld als, volgens de zenderbaas zelf, één van de allerbeste presentatoren. Zowel op de radio, waarop ze serieuze vraaggesprekken voert met mensen in het nieuws, Nederlandse les geeft zelfs aan de zanger William Singe en geduldig uitlegt dat ’to sing’ en ‘zingen’ in het Nederlands niet zo heel veel van elkaar verschillen.

Maar wat Eva Cleven vooral is: een aanstekelijke, enthousiaste presentator die haar luisteraars en kijkers mee kan nemen in haar verhaal. Of ze nu vlindert in de Melkweg tijdens de FMA of staat te stralen in het Gouden Kalveren Gala. Het is spontaan, nooit gekunsteld en we zouden eigenlijk willen zeggen: overrompelend. Of zoals het in de jury ook klonk: we willen nog veel meer van haar zien en horen.”

Philip Bloemendal Prijs
De tweejaarlijkse Philip Bloemendal Prijs, voor de achtste keer uitgereikt, is in 2001 ingesteld als eerbetoon aan de zorg die Philip Bloemendal gedurende zijn ruim 50-jarige loopbaan in de audiovisuele media, aan zijn vak heeft besteed. Hij overleed in 1999.

Voorgaande winnaars zijn Brecht van Hulten (’02), Lucella Carasso (’04), Wouter Zwart (’06), Sofie van den Enk (’08), Ajouad El Miloudi (‘10), Luuk Ikink (’12) en Arman Avsaroglu (’14).

Bloemendal te gast op Radio 1
Komende zaterdag (10 december) is Mieke Bloemendal (weduwe van Philip Bloemendal) ook te gast in het radioprogramma ‘De Taalstaat’ van Frits Spits op Radio 1. Ze komt praten over haar in 1999 overleden man. Ze heeft onlangs haar archieven aan Beeld en Geluid geschonken.

Onlangs ontdekte Mieke Bloemendal (foto onderaan) in een archiefdoos documenten die te maken hebben met een groot en bijzonder project waaraan Philip Bloemendal gedurende een aantal jaren zijn medewerking verleende. Deze bijzondere documenten droeg Mieke Bloemendal onlangs over aan Jan Müller (algemeen directeur Beeld en Geluid).

Het betreft wetenschappelijk onderzoek uit eind jaren ’80/begin ‘90 van de vorige eeuw van zowel de Universiteit van Amsterdam als van de Stichting Spraaktechnologie in Utrecht. De uitkomsten vormden o.a. de basis voor de ontwikkeling van de computerstem door Philips Eindhoven. Ook een dossier over de Olympische Spelen uit 1986 maakt deel uit van de gevonden documenten.

In 2008 droeg Mieke Bloemendal al het papieren privé-archief van Philip Bloemendal over zijn Polygoonjaren over aan Beeld en Geluid. Het complete Polygoon beeldarchief is al veel langer het bezit van Beeld en Geluid. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten