Olav Mol wint Theo Koomen Award

Sportverslaggever Olav Mol heeft zaterdagmorgen de Theo Koomen Award 2016 in ontvangst genomen, de prijs voor het beste sportverslag van het afgelopen jaar. Mol kreeg de prijs tijdens een speciaal bezoek van het Radio 2-programma Grand Café Kranenbarg aan zijn woonplaats Calpe in Spanje.

Olav Mol wint Theo Koomen Award De commentator wint de prijs voor zijn commentaar tijdens de Grand Prix zege van Max Verstappen in Barcelona.

Hij heeft net als zijn voorgangers dat enthousiasme en dat originele dat een verslaggever nodig heeft. Hij heeft ook nog vakkennis, hij weet waar het over gaat en zit al heel lang in het vak”, zegt juryvoorzitter Evert ten Napel.

Ten Napel: “Dit is een buitengewoon serieuze aangelegenheid. Het was deze keer gelukkig niet moeilijk een winnaar aan te wijzen. Dit jaar had die het geluk van een vaderlandse trots, Max Verstappen, de winnaar van de grote prijs van Spanje. Olav ging helemaal uit zijn dak zoals dat hoort. Felicidades!”.

Andere nominaties gingen dit jaar voornamelijk naar Olympisch commentaar. Zo waren Sebastiaan Timmerman (goud voor Elis Ligtlee op de Keirin), Jeroen Grueter & Maarten van der Weijden (Goud Ferry Weertman bij het openwaterzwemmen) en Andy Houtkamp (finale 100 meter met Dafne Schippers) genomineerd. Ook ging er een nominatie naar Joris vd Berg & Maarten Ducrot voor hun commentaar tijdens de val van Steven Kruiswijk in de Giro d’Italia.

De prijs, vernoemd naar één van de beroemdste Nederlandse sportverslaggevers van de twintigste eeuw, is vier jaar geleden in het leven geroepen door de redactie van het Kro-Ncrv-programma van Bert Kranenbarg.

In 2012 ging de prijs naar Hans van Zetten voor zijn commentaar bij Epke Zonderland op de Olympische Spelen, in 2013 won Andy Houtkamp voor zijn verslag van de Champions League wedstrijd tussen Ajax en FC Barcelona. 

In 2014 werd Jack van Gelder geëerd voor zijn commentaar tijdens de beslissende 2-1 van Klaas-Jan Huntelaar in de WK wedstrijd tussen Oranje en Mexico.

Sportverslaggever Gio Lippens kreeg de ‘Theo Koomen Award’ in 2015 voor zijn commentaar bij de grote valpartij in de Tour de France. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten