Minister Kamp: Geen fouten gemaakt bij controle RADIONL

Minister Kamp herkent zich niet in de kritiek van de volkszender RADIONL dat het AT opnieuw ernstige fouten zou hebben gemaakt bij de controle op regiogerichtheid. RADIONL claimde middels een persbericht dat het Agentschap meer dan 100 fouten zou hebben gemaakt bij een recente controle.

Minister Kamp: Geen fouten gemaakt bij controle RADIONL Volgens RADIONL zou het AT aantoonbaar onjuiste informatie over onder meer de geboorteplaats van artiesten en presentatoren gebruiken.

“Onderzoek op zorgvuldige wijze”
Minister Kamp ontkent dit in een brief aan de kamer: “Naar mijn oordeel is er op goede en zorgvuldige wijze onderzoek verricht naar de naleving van de regiogerichtheidseis bij de programma’s van RADIONL. Ik heb RADIONL in de gelegenheid gesteld haar zienswijze te geven op de geconstateerde overtredingen en de voorgenomen sanctie.”

Volgens Kamp is er vooral discussie over hope de regiogerichtheideisen geïnterpreteerd moeten worden: “Op 23 februari jl. heeft RADIONL een zienswijze ingediend. Deze zienswijze gaat voornamelijk in op het verschil van inzicht ten aanzien van de regiogerichtheidseis. Het is een herhaling van de reeds bij mij bekende kritiek op genoemde eis. De zienswijze wordt zorgvuldig bestudeerd en zal vervolgens worden meegewogen in de besluitvorming omtrent de op te leggen sanctie.”

Handhaving sinds september
Het AT handhaaft sinds september op regiogerichtheid. Niet-Landelijke Commerciële Omroepen, oftewel regionale commerciële radiostations, dienen via hun FM-kavels een bepaald percentage aan regiogerichte programma’s aan te bieden.

Deze percentages hebben de vergunninghouders bij de veilingen in 2003 en 2008 zelf mogen bepalen en verschillen daarom per kavel. De percentages lopen uiteen van 10 tot 64%.

Sinds het AT is gaan handhaven op regiogerichtheid is het hommeles tussen een aantal vergunninghouders het AT. Dit leidde er in december zelfs toe dat er een heus Zwartboek over het AT aan de tweede Kamer werd aangeboden waarin bezwaar werd gemaakt tegen, naar eigen zeggen, gewijzigde en absurde, ‘kolderieke’ eisen die sinds juni 2016 ineens aan de makers van regionale commerciële radio worden gesteld.

RADIONL mobiliseerde zelfs de muziekindustrie voor een bedelactie.

Hat AT reageerde hierop door te stellen dat de stations wisten waar ze aan begonnen toen ze voor verlenging van hun FM-vergunningen kozen.

FM-band op de schop
Vooral bij RADIONL BV in Sneek is er de afgelopen maanden een hoop veranderd in een poging om zoveel mogelijk aan de eisen te voldoen. Na jarenlang semilandelijke radio te hebben gemaakt wordt het programma van RADIONL sinds september ’s middags gesplist in meerdere muziekedities.

Recent werd de stekker uit Radio 8FM Noord & Oost getrokken en werd de FM-band in het noorden en oosten van het land flink overhoop gehaald. In onder meer Zwolle, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen is RADIONL nu meerdere keren op FM te ontvangen.

Teruggegeven vergunningen geveild
Daarnaast zijn vergunningen in de Achterhoek en de kop van Noord-Holland ingeleverd. “Deze vergunningen zijn inmiddels ingetrokken en zullen opnieuw worden verdeeld (veiling),” aldus Kamp.

“Bij een verdeling van teruggegeven vergunningen kan het regiogerichtheidspercentage worden verlaagd tot het minimum van tien procent uit de Regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003. Ik streef ernaar deze verdeling aan het eind van dit jaar te laten plaatsvinden.”

Inmiddels loopt er een consultatie om de veiling voor te bereiden. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten