Noorwegen: Radio luisteren in noorden daalt 13% na uitzetten FM

Radio luisteren is in de Noorse provincie Nordland na het uitzetten van FM met 13,5% gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar TNS, verantwoordelijk voor het luisteronderzoek in Noorwegen. Hiermee is de door kritische media voorspelde grote daling uitgebleven.

Noorwegen: Radio luisteren in noorden daalt 13% na uitzetten FM Op 11 januari werd in Nordland de aftrap gegeven voor de afschakeling van FM. Alle landelijke radiostations staakten hier hun analoge uitzendingen via de ether.

De Noren zijn de radio echter trouw gebleven. Uit het luisteronderzoek blijkt dat voor de afschakeling van FM 74% dagelijks naar de radio luisterde. In week 9 (begin maart) was dit nog 64%. Dit is een daling van 13,5%. Verwacht wordt dat dit een tijdelijke daling is en de cijfers de komende maanden weer gaan stijgen.

DAB+ belangrijkste platform
DAB+ is nu het belangrijkste platform in Nordland om naar radio te luisteren. Momenteel gebruikt 81% digitale etherradio om te luisteren. Voor de afschakeling van FM was dit nog slechts 57%. Opvallend is dat internetradio is blijven steken op 28%.

“DAB heeft al jaren de voorkeur voor digitaal luisteren bij de luisteraar en we zien dit platform groeien sinds de afschakeling van FM,” Ole Jørgen Torvmark directeur van Digitalradio Norway. “We denken dat dit komt doordat luisteren manieren toestellen kiezen die makkelijk te bedienen zijn. Mensen houden ervan om op de traditionele menier naar de radio te luisteren.”

Het aantal huishoudens met een DAB+radio in het Nordland steeg van 77 naar 85%.In absolute aantallen gaat het hier om 224.000 DAB+radio’s. Het aantal auto’s met een DAB+radio steeg van 30 naar 41%. Vooral op dit gebied is nog het nodige werk te verzetten.

“We verwachten dat autoradio’s in de komende maanden worden opgewaardeerd. De upgrade in auto’s gebeurt trager dan thuis, maar nieuwe cijfers tonen een significante verandering van tempo,” aldus Torvmark.

Gefaseerde afschakeling FM
De afschakeling van de FM-band is in Noorwegen momenteel in volle gang. Begin februari heeft de publieke omroep haar uitzendingen op FM in de regio Trondheim gestaakt. De commerciële zenders volgen op 21 april.

Na Nordland en Trondheim volgt de provincie Telemark in april en juni, terwijl in de regio’s Bergen en Stavanger FM in juni en september uit gaat. De regio Oslo volgt in september en december, waarna in Lapland op 13 december de allerlaatste FM-zenders uitgezet worden.

Het complete luisteronderzoek van de provincie Nordland is hier te bekijken. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten