De Reünie van de klas van Pim Fortuyn

15 jaar na de moord op de politicus Pim Fortuyn brengt De Reünie van KroNcrv zijn klasgenoten van het Mendelcollege uit Haarlem bij elkaar. Ze halen herinneringen op aan de jonge Pim Fortuyn, bespreken hoe zijn politieke invloed tot op de dag van vandaag nog voelbaar is, en vertellen hoe het hen zelf is vergaan sinds 1967.

De Reünie van de klas van Pim Fortuyn Pim Fortuyn was volgens zijn klasgenoten al vroegrijp en discussieerde fel met medeleerlingen en docenten.

Tegenargumenten wist hij toen al moeiteloos te pareren en hij had over alles een mening: het katholieke geloof, de politiek en de maatschappij.

Pim Fortuyn was niet geliefd op school, stelt zijn biograaf Leonard Ornstein. Hij wordt door sommigen omschreven als pedant en een einzelgänger. Hij zonderde zich graag af, en ging na school snel naar huis om te studeren.

Foto: KroNcrv

Zijn belangstelling ging ook al snel uit naar de buitenlandse politiek. Zo was John F. Kennedy zijn grote voorbeeld. Hij bewaarde een bidprentje van de Amerikaanse president zorgvuldig.

Zijn broer Simon Fortuyn bevestigt dit beeld van zijn zes jaar oudere broer. “Ik ging met vrienden op stap, we draaiden muziek en zochten aandacht van de meisjes. Pim niet. Die bleef altijd thuis, droeg knickerbockers en ging niet op stap.” Maar Simon beschrijft Pim ook als een familieman die ontzettend lief was voor zijn moeder en als iemand met met veel humor.

Natuurlijk was broer Simon geschokt door de moord, maar maakte zich na de begrafenis ook veel zorgen hoe Fortuyn herinnerd zou worden. “Het heeft mij pijn gedaan dat hij werd begraven als een soort Mussolini, en ik ben blij dat na 15 jaar dat beeld weg is. Pim wordt nu niet meer als extremist gezien.”

De Reünie is te zien op zondag 7 mei om 21.05 uur op NPO 1. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten