EO herhaalt film ‘De Punt’ over treinkaping 40 jaar geleden

Op 23 mei 1977 werd bij het Drentse De Punt een trein gekaapt door negen jonge Molukkers. De kaping hield miljoenen Nederlanders wekenlang in zijn greep. Op de vroege ochtend van 11 juni werd de kaping met geweld beëindigd. Hierbij kwamen zes kapers en twee passagiers om het leven.

Omdat het begin van de kaping zaterdag 40 jaar geleden is, herhaalt de Evangelische Omroep de dramafilm ‘De Punt’ uit 2009 gebaseerd op de gebeurtenissen van destijds. De originele uitzending was op 3 mei 2009. De film werd destijds door meer dan 800.000 kijkers bekeken. ‘De Punt’ is zaterdag vanaf 22.40 uur te zien op NPO3.

Foto: EO
In de film komen – dertig jaar na de Molukse treinkaping bij De Punt in Drenthe – vijf betrokkenen bij elkaar. Het uitgangspunt is Noor, de enige vrouwelijke kaper, die de kaping niet overleefde. De gasten gaan de confrontatie met elkaar én met hun gevoelens aan. De uitnodiging om mee te doen aan het programma maakt diep weggestopte emoties en herinneringen bij de betrokkenen los.

Onderzoek
Onlangs was de treinkaping bij De Punt weer in het nieuws, vanwege een onderzoek naar de beëindiging van de treinkaping. Was het geweld dat de mariniers gebruikten om de gegijzelden te bevrijden, rechtmatig? Of was er sprake van een moedwillige executie? Het hoger beroep dat de Nederlandse Staat tegen dit onderzoek aantekende, werd drie weken geleden door de rechtbank in Den Haag afgewezen. Zij oordeelde dat nog onvoldoende duidelijk is wat er in de trein is gebeurd en besloot dat meer onderzoek nodig is om tot een vonnis te komen. [Radiowereld.NL]