Loopgravenoorlog om middengolfzender Groot Nieuws Radio

Groot Nieuws radio, zenderexploitant Broadcast Partners en masteigenaar Novec staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar als het om gebruik van de middengolfzender in Zeewolde gaat. Bij een hoorzitting voor de Autoriteit Consument en Markt kwamen de partijen elkaar geen stap nader, zo meldt De Stentor.

Loopgravenoorlog om middengolfzender Groot Nieuws Radio Groot Nieuws Radio maakt nu nog gebruik van de middengolfzender en bijbehorende ruim 200 meter hoge masten bij Zeewolde in de Flevopolder. Voorheen maakte ook NPO Radio 5 gebruik van deze locatie, maar de publieke zender staakte in september 2015 haar uitzendingen via AM.

Novec heeft nu de huur voor het gebruik van de masten opgezegd, waardoor Groot Nieuws Radio haar uitzendingen op de middengolf vanaf september moet staken. Volgens Novec wordt het onderhoud te duur.

Volgens Robert-Jan van der Hoeven, directeur van Broadcast Partners, is dit onzin. De mast zou allang afgeschreven zijn. Tegenover De Stentor zegt Van der Hoeven dat er een andere reden is: “Novec kan meer verdienen met het windmolenpark dat op de plek mag komen. Molens en zendmasten gaan niet samen. We krijgen toch sterk de indruk dat het geld hier wint.”

Deze week doet het ACM uitspraak in de strijd om de zendmasten, maar Van der Hoeven ziet dat somber in. “Wie ook wint, de ander zal direct naar de bestuursrechter stappen.” Bij verlies zal door Groot Nieuws radio en Broadcast Partners een kort geding worden aangespannen om te voorkomen dat de masten direct na uitschakeling van de zender worden omgetrokken door Novec.

Er zou een alternatieve locatie voor de mast in Lopik zijn aangeboden. Maar vanaf deze locatie mag, door de oprukkende woningbouw, niet met hoogvermogen worden uitgezonden. [Radiowereld.NL]