Radiodeejay Gary Davies tijdelijk terug bij de BBC

Nauwelijks een kwart eeuw nadat hij noodgedwongen de deur van BBC Radio 1 achter zich dicht trok, keert Gary Davies nog een keer bij de Britse omroep terug. Niet bij zijn voormalige werkgever Radio 1, maar wel bij de actuele marktleider Radio 2.

Radiodeejay Gary Davies tijdelijk terug bij de BBCUnieke carrière
‘Sound of the 80’s op vrijdagavond 9 juni wordt niet zoals gebruikelijk door Sara Cox gepresenteerd, maar wel door de voormalige presentator van het lunchprogramma van Radio 1 Gary Davies

Davies werkte begin jaren ’80 bij Piccadilly Radio in Manchester. Zijn nationale doorbraak kwam in 1984 toen hij het lunchprogramma overnam. Zo belandde hij in een legendarische programmering, die door ronkende namen als Tony Blackburn, Simon Bates, Steve Wright, John Peel, Marc Goodier en Janice Long werd ingevuld. Met rubrieken als ‘The Day To Day Challenge’ steeg zijn populariteit zienderogen. Elke dinsdag maakte hij bovendien de nieuwe UK Top 40 bekend. Hierbij gebruikte hij voor het overzicht niet de klassieke tune maar wel de intro bij ‘1999’ van Prince.

In 1992 verhuisde de deejay naar het weekend. Naast zijn radiowerk presenteerde hij regelmatig het goed bekeken ‘Top Of The Pops’ voor BBc televisie.

Afscheid in mineur
Door de drastische ingreep van de toenmalige programmaleider Matthew Bannister, met als opzet een totale verjonging van BBC Radio 1 in 1993, werd hij aan de kant geschoven.

Het commerciële Century FM in Newcastle, Virgin Radio en later Real Radio, haalden hem in huis met weliswaar zeer wisselende uren. Tegenwoordig oriënteert hij zich volop op zijn maatschappij ‘Good Groove’ waarbij jonge talenten begeleid worden.

Zijn eenmalige terugkeer bij de BBC omroep wordt in ieder geval een nostalgische reis. ‘Met een iets of wat verroeste stem’ reageerde hij reeds op de komende opdracht ‘maar aan fun zal het zeker dus niet ontbreken!’ [FvM/Radio.NL]