Ierse overheid wil meer ruimte voor commerciële radio op FM

De Ierse mediaregulator BAI onderzoekt momenteel of er vanuit de commerciële radiowereld interesse is voor extra FM-frequenties. Stations kunnen hun wensen, zowel lokaal, regionaal als landelijk, kenbaar maken bij de BAI. Ook wordt gekeken naar de interesse voor DAB+.

Ierse overheid wil meer ruimte voor commerciële radio op FM In Ierland is er relatief weinig ruimte voor commerciële radio op FM. Zeker als je het vergelijkt met het Verenigd Koninkrijk.

Ierland kent naast vier landelijke publieke zenders slechts twee landelijke commerciële zenders op FM (Today FM en Newstalk). Daarnaast is er een christelijk radiostations landelijk op AM te ontvangen, ondersteund door enkele FM-frequenties (Spirit Radio).

Tevens kavel met FM-frequenties in de grote steden (4FM). De rest van de radiostations zijn uitsluitend lokaal of regionaal actief. En ook dat aanbod blijft beperkt tot enkele zenders per regio.

Strategie tegen het licht
Mediaregulator BAI heeft besloten om haar huidige strategie met betrekking tot commerciële radio uit 2012 tegen het licht te houden. Daarom heeft de BAI een oproep gedaan bij radiostations om hun wensen op gebied van FM kenbaar te maken. Dat mag zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau.

Verzoeken kunnen tot begin augustus ingediend worden. Daarna gaat de BAI haar strategie voor de komende jaren vaststellen en wordt duidelijk of er daadwerkelijk meer ruimte op FM komt voor commerciële radio. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de interesses op gebied van digitale radio DAB+.

Landelijke ambities voor Nova
Inmiddels heeft de rockzender Radio Nova uit Dublin al aangegeven graag landelijk te willen gaan uitzenden op FM. Het station is nu alleen in de hoofdstad op FM te beluisteren, maar geeft aan dat het via internet ook veel luisteraars van buiten Dublin heeft. Daarnaast is Nova van mening dat het een goede aanvulling zou zijn op het huidige radiolandschap.

Grootste commerciële radiogroep niet blij
Naast voorstanders zijn er natuurlijk ook tegenstanders zoals Communicorp, dat stelt dat meer radiostations slecht is voor de radiowereld. Reclame-inkomsten zouden de afgelopen jaren fors gedaald zijn, waardoor veel radiostations als flink hebben moeten saneren in het personeelsbestand.

Saillant detail is dat Communicorp eigenaar is van de enige twee landelijke commerciële stations op FM en enkele grote lokale en regionale stations. Het mediabedrijf heeft er dus ook belang bij dat er niet meer concurrentie in de ether komt.

Communicorp wil dat er eerst een economische studie komt naar de effecten van meer radio op FM. Daarnaast stelt het voor om een deel van het kijk- en luistergeld dat voor de publieke omroep RTE bestemd is, beschikbaar te stellen aan de commerciële radiosector. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten