Onderzoek bij Buma/Stemra naar mogelijke misstanden

Bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra wordt momenteel een intern onderzoek uitgevoerd naar mogelijke misstanden in de boekhouding en financiële jaarverslagen. Dit meldt Het Financieele Dagblad. Hierdoor is de publicatie van het jaarverslag 2016 uitgesteld.

Het onderzoek volgt op observaties van directievoorzitter Wim van Limpt, die in 2016 aantrad. Hij volgde Hein van Ree op, die na 6 jaar vertrok omdat hij geen salaris wilde inleveren.

Van Limpt besloot een intern onderzoek te laten instellen nadat hij ontdekte dat er een groot gebrek aan structuur is in de organisatie. Enkele hoge functionarissen zouden inmiddels ‘ziek’ thuis zitten.

Ook de informatievoorziening naar de media toe zorgt soms voor problemen bij Buma/Stemra. Dat bleek nadat Radio.NL een bericht had gepubliceerd dat de auteursrechtenorganisatie in 2016 fors minder geld had uitgekeerd dat bij radio- en tv-stations vandaan kwam. Volgens Buma klopten deze gegevens, die uit een door henzelf verstuurd persbericht kwamen, niet.

Jaarlijks int Buma/Stemra tientallen miljoenen aan vergoedingen bij Nederlandse radio- en televisiestations. Landelijke radiostations betalen elk jaarlijks miljoenen om muziek te mogen draaien. Bij kleinere stations kan dit oplopen tot vele honderdduizenden euro’s. [Radiowereld.NL]