VS: Radio Disney verlaat laatste analoge frequentie

Radio Disney heeft vrijdag haar allerlaatste analoge frequentie in de Verenigde Staten verlaten. Met het stopzetten van de uitzendingen via de middengolf in Los Angeles is de Top 40-zender voor kinderen uitsluitend nog digitaal te ontvangen.

VS: Radio Disney verlaat laatste analoge frequentie In augustus 2014 werd bekend dat Radio Disney bijna al haar analoge radiofrequenties in de Verenigde Staten gaat verkopen.

Het gaat in totaal om 23 radiostations. Alleen in Los Angeles zou Radio Disney haar analoge etherfrequentie (1110 AM, KDIS) behouden.

Analoge radio: It’s a (too) small world after all
Uit onderzoek van Disney is namelijk gebleken dat er nauwelijks analoog naar de radiozender geluisterd wordt. Het grote probleem van Radio Disney is namelijk dat, ondanks dat het een muziekstation is, voornamelijk uitzendt via AM.

Ruim 80% van de luisteraars van Radio Disney luistert via Sirius XM satellietradio en internet naar het station.

Ondanks het afstoten van de analoge etherfrequenties blijft Radio Disney toch gratis via de lucht te ontvangen. In een groot aantal Amerikaanse steden is het station te ontvangen via HD-Radio. Dit is de Amerikaanse keuze voor digitale etherradio, waar in Nederland en vele andere landen gekozen is voor DAB+.

In New York City is Radio Disney bijvoorbeeld te ontvangen als derde kanaal (HD-3) van 92.3 Amp Radio (WBMP), terwijl in Los Angeles het station te vinden is als HD-2 kanaal van K-Earth 101 (KRTH).

Afgelopen vrijdag heeft Radio Disney analoge radio compleet vaarwel gezegd en de uitzendingen via de middengolf in Los Angeles gestaakt. De frequentie blijft echter wel binnen de Disney familie, want inmiddels is zusterstation Radio Disney Country te horen op de frequentie.

Radio Disney Country werd in 2015 opgericht en draait voornamelijk hits van jonge countrysterren. Het station was tot voor kort alleen via internet te ontvangen, maar heeft nu haar eerste etherfrequenties. Radio Disney Country is naast AM 1110 in Los Angeles, waarvan de callsigns veranderd zijn in KRDC, ook te ontvangen via de zwakke FM-frequentie 99.1 (K256CX) in de stad Beaumont, ten oosten van Los Angeles. [Radiowereld.NL]