10 Kandidaten voor 4 commerciële netwerkradio’s Vlaanderen

Er zijn 10 partijen die strijden om de vier vergunningen voor commerciële netwerkradio in Vlaanderen. De netwerkradio’s komen in plaats van de huidige ketenradio’s. Het is dan ook geen verrassing dat verschillende ketenradio’s zich aangemeld hebben voor deze vergunningen.

Met de invoering van het nieuwe frequentieplan eind dit jaar, heeft de Vlaamse minister van media Sven Gatz besloten om het lokale radiolandschap flink onder handen te nemen. Meer dan de helft van de 300 lokale radiostations die er nu zijn in Vlaanderen verhuurt haar frequentie(s) aan een ketenradio, zoals Topradio, Club FM of FamilyRadio.

Van ketenradio naar commerciële netwerkradio
Om echte lokale radio in Vlaanderen te professionaliseren, verdwijnt het fenomeen ketenradio. In plaats hiervan komen er vier commerciële netwerkradio’s. De vier FM-kavels bestaan elk uit 15 tot 17 FM-zenders waarmee ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking bereikt kan worden.

Van de vier kavels krijgen er twee een clausule mee. Dat wil zeggen dat van deze kavels vaststaat wat hierop uitgezonden moet worden. Een kavel wordt ingezet voor een zogenaamd generalistisch programma. Dit houdt in dat op dit kavels een zeer breed programma moet worden uitgezonden met een hoog aandeel aan gesproken woord. Een tweede kavel wordt ingezet voor Vlaamse of Nederlandstalige muziek.

14 Aanvragen van 10 partijen
Kandidaten hadden tot afgelopen week de tijd om een aanvraag in te dienen. Voor de vier kavels hebben zich 10 kandidaten gemeld. Een aantal van deze kandidaten heeft zich ingeschreven voor meer dan één kavel.

Voor het kavel voor het generalistische programma zijn drie aanvragen ingediend: BG Consulting (Stadsradio Vlaanderen), Club FM en SBS Media. Club FM is een opvallende naam, aangezien dit een pop-rockzender is. Mogelijk komt er een zusje bij. Voor SBS wordt het een nieuwe poging om een radiotak op te starten.

Het kavel voor Vlaamse of Nederlandstalige muziek heeft eveneens drie kandidaten opgeleverd: FamilyRadio, Ment en VBRO uit Brugge.

Voor kavel 3, waarop geen clausule rust, hebben BG Consulting (Stadsradio Vlaanderen), CFM (Hit FM), MRC (Topradio), Niet-openbare Radio Contact en Radio Maria zich kandidaat gesteld. Het laatste vrije kavel heeft opnieuw BG Consulting (Stadsradio Vlaanderen) en Radio
Maria getrokken, alsmede Club FM.

Ook lokale radio populair
Ook bij de lokale radiostations zijn er flink wat aanvragen. Voor 43 pakketten kwam er één aanvraag en voor 68 pakketten meer dan één aanvraag. 13 pakketten bleken zo oninteressant te zijn dat hiervoor geen aanvraag is ingediend.

In totaal zijn er dus 124 FM-pakketten beschikbaar voor lokale radio. Elk pakket bevat één tot drie FM-frequenties. Het uitzendvermogen wordt in de meeste gevallen maximaal 100 W. Lokale partijen mogen nog maar vier lokale FM-pakketten verwerven. Hierop mogen zij echter niet één en hetzelfde programma uitzenden. Deze regel moet voorkomen dat lokale FM-frequenties weer worden ingezet voor ketenradio’s.

Eerste 35 lokale radiozenders erkend
Afgelopen vrijdag heeft Minister Gatz de eerste 35 lokale radio’s erkend. Gatz: “Het gaat om de lokale radio-omroepen die als enige kandidaat waren voor een welbepaald frequentiepakket. Zij kunnen nu hun dossier voor de VRM klaarmaken en indienen om zo een zendvergunning te bekomen. Vanaf 1 januari 2018 kunnen radio’s met een zendvergunning de ether in.”

De minister heeft in totaal 120 dagen (met verlenging van deze termijn tijdens de schorsingsperiode tussen 17 juli en 18 augustus 2017) de tijd om ook over de andere erkenningen een beslissing te nemen.

Een overzicht van de inmiddels erkende lokale radiostations is hier te vinden. Een overzicht van alle aanvragen voor lokale FM-pakketten is hier te vinden. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten