Het Agentschap Telecom (AT) biedt de Niet Landelijke Commerciële Radio-omroepen (NLCO) een soepele overgangsregeling indien zij alsnog besluiten hun vergunning(en) terug te geven. Aanleiding is een rechtszaak die verloren is door de vergunninghouders.
In totaal spanden 15 partijen, waaronder vrijwel alle vergunninghouders die hun programma’s laten produceren in Sneek, een rechtszaak aan tegen het AT.
Inzet was de toegevoegde definitie regiogericht programma-element en een bewaarplicht voor de vergunninghouder met het oog op controle of het percentage regiogerichtheid wordt gehaald.
Aanvullende regels vergunningen
Zo wil het AT in de vergunningen duidelijker laten opnemen wat een regiogericht programma-element is, dat het verboden om netgebonden / gesynchroniseerde frequenties (aan elkaar sluitende frequenties van hetzelfde kavel met 0,4 MHz of minder afstand tot elkaar) te gebruiken voor het uitzenden van verschillende programma’s en dat het niet meer toegestaan om een landelijk programma tevens via een niet-landelijke vergunning uit te zenden.
Een deel van deze punten staat echter al in de “Regeling Aanwijzing en Gebruik Frequentieruimte 2003” (AGF 2003) die geldt voor alle commerciële radiofrequenties.
Daarnaast wil het AT in de vergunning opnemen dat vergunninghouders kunnen aantonen dat de uitgezonden programma’s aan de verplichte percentages regiogerichtheid voldoen.
De NLCO-stations zijn van mening dat het AT deze punten niet zo maar in de nieuwe vergunningen mag opnemen, omdat het dan om een wijziging gaat.
Verduidelijking geldende regels
Volgens de rechter mag het AT de wijzigingen wel degelijk in een vergunning doorvoeren als deze verlengd wordt. De gewijzigde / aanvullende vergunningvoorschriften zouden juist verduidelijken welke eisen voordien reeds golden op grond van een juiste uitleg van regiogerichtheid.
Daarnaast oordeelde de rechter dat de bewijslast dat een programma aan de percentages regiogerichtheid voldoen geen disproportionele verzwaring van de administratieve lasten voor de vergunninghouders oplevert. Omdat de vergunninghouders zich aan de percentages moeten houden zou deze administratie er al grotendeels moeten zijn.
De rechter heeft de NLCO-stations in dan ook alle opzichten in het ongelijk gesteld.
Coulance bij teruggave vergunningen
Naar aanleiding van de uitspraak geeft het AT vergunninghouders die niet langer kunnen of willen voldoen aan het huidige percentage regiogerichtheid de mogelijkheid hun vergunning laten intrekken. Het AT zal deze vergunningen door middel van een veiling opnieuw aan de markt aanbieden.
De regiogerichtheidseis voor deze vergunningen wordt conform de regeling ‘aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003‘ teruggebracht naar 10%. De nieuwe vergunninghouder krijgt daarmee meer vrijheid in de keuze van zijn programmering.
Daar tegenover staat een tijdelijke onzekerheid over of het station kan blijven uitzenden na de veiling. Het is immers niet zeker of de huidige vergunninghouder bij de veiling de hoogste bieder voor het kavel is.
Vergunninghouders die hun vergunning willen laten intrekken hebben het AT verzocht hun huidige vergunning te mogen blijven gebruiken tot het moment van uitgifte na de veiling. Op deze manier blijft de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd. Het AT heeft de vergunninghouders laten weten hiermee in te stemmen onder de voorwaarde van blijvende naleving van de huidige geldende vergunningsvoorwaarden.
Veiling
Op dit moment staat al vast dat er drie regionale FM-frequenties geveild gaan worden. Dit zijn kavels B30 (Winterswijk 94.3 FM), B32 (Lichtenvoorde 95.7 FM) en B33 (Wieringermeer 96.0 FM). Deze kavels werden eerder dit jaar al teruggegeven door de vergunninghouder. [Radiowereld.NL]