Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaamse ketenradio’s starten met uitzetten FM-zenders

Ondanks dat ze nog tot en met 31 december mogen uitzenden, zijn diverse Vlaamse ketenradio’s al gestart met het uitzetten van hun FM-zenders. Onder meer het pop-rock netwerk Club FM en de volkszender Family Radio zijn in diverse regio’s al van FM verdwenen.

Vlaamse ketenradio’s starten met uitzetten FM-zenders Grote ketenradio’s als Topradio, Family Radio, Club FM en Radio Maria raken hun FM-frequenties kwijt door de invoering van het nieuwe Vlaamse frequentieplan.

Lokale radiostations mogen hun FM-frequentie niet meer verhuren. In plaats hiervan komen vier commerciële netwerkradio’s die in ongeveer de helft van Vlaanderen op FM te ontvangen zijn.

De vier grote ketenradio’s grepen echter naast deze vergunningen.

Omdat de ketenradio’s veel kleine FM-frequenties hebben, zo heeft Club FM er ruim 45 en family Radio ruim 35, zijn een aantal ketenradio’s al gestart met het uitzenden van de FM-zenders. Omdat de meeste zenders nog handmatig moeten worden uitgezet, is het onmogelijk om dit allemaal op oudejaarsdag te doen.

Club FM is inmiddels al gestopt met uitzenden op FM in onder meer Brussel, Leuven en Herentals. Family Radio heeft haar FM-zenders in onder meer Antwerpen, Aarschot en Tongeren al uitgezet. De komende dagen worden er meer FM-zenders uitgezet.

Het wordt sowieso per 1 januari 2018 een stuk stiller op FM in Vlaanderen. Weliswaar werden er begin deze maand nog 68 lokale radiostations erkend, maar de vraag is of ze ook de daadwerkelijke zendvergunning van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) al binnen hebben. Zonder deze vergunning mogen zij niet uitzenden via de ether. En voor de partijen die deze vergunning wel hebben, is het de vraag of zij al een geschikt opstalpunt voor hun FM-zender hebben.

Voor Topradio was er toch nog een beetje goed nieuws. Dankzij crowdfunding wist het station ruim 75.000 euro in te zamelen, waardoor het station kan blijven uitzenden via DAB+ en internet. Ook Club FM, Family radio en Radio Maria wachten dit lot met ingang van het nieuwe jaar. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten