Alsof de chaos in het Vlaamse radiolandschap door de implementatie van het nieuwe frequentieplan nog niet groot genoeg is heeft de Raad van State vrijdag de erkenning van één van de vier nieuwe commerciële netwerkradio’s geschorst. Hit FM zou valse beloften hebben gedaan in haar dossier.
Op 1 januari 2018 werd het nieuwe Vlaamse frequentieplan geïmplementeerd. Dit zorgde er vooral voor ingrijpende wijzigingen in het lokale landschap.
De ketenradio’s werden verboden op FM en in plaats hiervan zijn er vier commerciële netwerkradio’s erkent. De vier FM-kavels bestaan elk uit 15 tot 17 FM-zenders waarmee ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking bereikt kan worden.
Groot was de verbazing dat bij de erkenning in september vrijwel alle grote ketenradio’s buiten de boot vielen voor de vier FM-kavels. Alleen VBRO (Nederlandstalig) en Hit FM mochten op FM blijven. Zij hadden de hoogste score gekregen voor de ingediende dossiers.
Netwerk 3
Hit FM (CFM) kreeg netwerk 3 toegewezen en beloofde een zender die zich richt op een voornamelijk vrouwelijke publiek. Vrouwelijke rolmodellen zullen bij Hit sterk aan bod komen. De zender richt zich op de leefwereld en interesses van actieve (stedelijke) vrouwen en hun gezinnen. Hit zal samenwerken met toonaangevende magazines als Flair.
Dit tot groot ongenoegen van Topradio die net buiten de boot viel voor netwerk 3. Hit kreeg 94,81% tegenover 93,50% voor Topradio. Laatstgenoemde stapte dan ook naar de Raad van State om de erkenning van Hit FM aan te vechten.
Schorsing erkenning
De actie van Topradio had succes, want afgelopen vrijdag zette de Raad van State een streep door de erkenning van Hit FM. “De Raad van State schorst de erkenning door minister Sven Gatz van Netwerkradio Hit. Hit, dat pretendeerde een vrouwenzender te zijn, heeft in haar dossier gelogen over de samenwerking met Flair en diverse andere topmedewerkers. Eerlijk duurt het langst,” twitterde parlementslid Bart Caron.
De schorsing is een tussenuitspraak. Later dit jaar wordt de zaak uitgebreid behandeld. Wat de gevolgen voor Hit FM, dat inmiddels haar nieuwe frequenties in gebruik heeft genomen, is nog onduidelijk. Officieel heeft de radiozender geen vergunning meer en zouden de uitzendingen via de ether gestaakt moeten worden.
Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Enkele jaren geleden schorste de Raad van State ook al enkele frequenties van commerciële radiostations al Qmusic, Joe en Nostalgie. Deze frequenties zijn echter nooit uit geweest. [Radiowereld.NL]