De Bundesnetzagentur (BNetzA), het Duitse Agentschap Telecom, dreigt in te grijpen in de ruzie over FM-antennes en zendmasten. Inmiddels blijkt dat het juridische mogelijk is om op basis van de telecommunicatiewet de markt deels te gaan reguleren.
Oorzaak hiervan was de verkoop van FM-antennes en zendmasten door Media Broadcast aan investeerders.
Media Broadcast ontstond in de jaren ‘90 door de privatisering van de Deutsche Bundespost.
Einde monopolie en afstoten FM
Lange tijd had Media Broadcast monopolie op het gebied van grote FM-zenders en antennes voor commerciële radio. Sinds begin 2016 is Media Broadcast echter verplicht om ruimte in torens en masten en delen van bestaande zendantennes beschikbaar te stellen aan concurrenten. Dit tegen vastgestelde en transparante bedragen.
Begin 2017 kondigde media Broadcast echter aan om haar complete FM-zenderpark af te stoten en ook geen FM-etherdistributie meer te verzorgen voor radiostations. Radiostations moesten op zoek naar een nieuwe netwerkbeheerder, terwijl FM-antennes en zendmasten verkocht of geveild gingen worden.
Hoofdprijs
Maar waar de verzorging van de meeste FM-netwerken nu is ondergebracht bij Uplink Media en Divicon Media, waarin het Nederlandse broadcast Partners een flink aandeel heeft, zijn de FM-Antennes en zendmasten verkocht aan een dertigtal partijen. En daar zit het grote pijnpunt.
Uplink en Divicon moeten nu onderhandelen met al deze partijen voor het gebruik van FM-Antennes en zendmasten. Maar deze partijen trekken zich niets aan van de eerder vastgestelde transparante bedragen. Zij hebben de hoofdprijs betaald voor de antennes en willen dat terugverdienen. Het gevolg is dat tot wel 50% meer gevraagd wordt voor het gebruik van antennes.
Het gevolg is dat de twee grootste zenderexploitanten al maanden steggelen met de nieuwe eigenaren van FM-antennes en zendmasten over de te betalen bedragen. Bij de verschillende aanbestedingen is geen rekening gehouden met deze forse prijsstijgingen.
Inmiddels hebben ruim 30 radiostations, die gezamenlijk 28 miljoen luisteraars hebben, de noodklok geluid en een brief aan de Minister van Economische Zaken geschreven. Ze stellen dat radio nu een ‘speelbal’ van privé-investeerders is geworden.
Overheid dreigt in te grijpen
Ondertussen heeft de BNetzA ook niet stilgezeten en uitgezocht of het juridisch mogelijk is om in te grijpen. Het goede nieuws voor de radiostations is dat op basis van de telecomwet het mogelijk is om de markt deels te gaan reguleren.
Momenteel wordt in kaart gebracht welke partijen een grote macht op gebied van FM-antennes hebben en in aanmerking komen voor regulering. Verschillende partijen wordt dan ook dringend verzocht om zo snel mogelijk de benodigde informatie in te dienen.
Enige haast is namelijk geboden. Een flink aantal FM-zenders is nog in de lucht middels een tijdelijk contract met Media Broadcast dat eerder deze maand noodgedwongen werd getekend om stiltes in de ether te voorkomen. Deze contracten lopen eind juni af en Media Broadcast heeft al aangegeven deze contracten niet te gaan verlengen. [Radiowereld.NL]
Foto: Media Broadcast