Het weekend start al op vrijdagochtend bij BBC Radio 1

Bij BBC Radio 1 duurt het weekend binnenkort een dag langer. Vanaf juni start de jongerenzender al op vrijdagochtend met haar weekendprogrammering. Het is voor het eerst dat BBC Radio 1 met een werkweek van vier dagen werkt.

Het weekend start al op vrijdagochtend bij BBC Radio 1 Dat er op vrijdag een afwijkende programmering te horen is op de radio is niet nieuw.

Zo zendt Radio 538 op vrijdagmiddag de Top 40 uit en zijn op veel radiostations op vrijdagavond andere programma’s te horen dan de avonden ervoor.

Maar in al deze gevallen zijn op vrijdag in elk geval ’s ochtends dezelfde programma’s te horen als op donderdag of maandag.

BBC Radio 1 maakt een einde aan de vijfdaagse werkweek. Het radiostation heeft namelijk besloten om al op vrijdagochtend te starten met de weekendprogrammering. 

Op vrijdagochtend is daarom niet Nick Grimshaw te horen, maar kruipen Devin “Dev’ Griffin en Alice Levine achter de microfoon voor “weekend Breakfast.” Vanaf 10 uur draait Maya Jama drie uur lang “Greatest Hits.” Tussen 13 en 16 uur zijn Matt Edmondson en Mollie King (beiden foto) te horen.

Voor King is het haar eerste vaste programma op BBC Radio 1. Als opwarmer mocht ze onlangs al eens een programma vanaf een toilet presenteren.

Op vrijdagmiddag vanaf 16 uur blijft The Official Chart te horen op BBC Radio 1. Wel moet Greg James het stokje overgeven aan Scott Mills.

Programmaleider Ben Cooper: “Het weekend start op vrijdagochtend op BBC Radio 1. We geven onze jonge luisteraars dat goede gevoel een dag eerder. Het is onze taak bij Radio 1 om uit te zoeken hoe jonge luisteraars radio willen luisteren, te stoppen met het traditionele denken en te kijken naar nieuwe manieren om luisteraars te trekken.“

Saillant detail is dat BBC Radio 1 ruim 20 jaar geleden nog helemaal niets wilde weten van een vierdaagse werkweek. In 1997 diende toenmalige ochtendjock Chris Evans het verzoek in bij de zender om voortaan elke vrijdag vrij te zijn. Dit werd afgewezen waarna Evans ontslag nam. Diezelfde Chris Evens presenteert overigens tegenwoordig de ochtendshow op BBC Radio 2. En dat gewoon vijf dagen in de week. [Radiowereld.NL]
Foto: BBC