Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL jaaroverzicht van 2020

Nog een paar uur en dan is 2020 voorbij. Een jaar dat compleet anders werd dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Corona drukte een grote stempel op het nieuws, maar ook op de media. Reden genoeg om het belangrijkste radionieuws van de afgelopen 366 dagen op een rijtje te zetten.

Het Radio.NL jaaroverzicht van 2020 2020 Begon als een normaal jaar met flink wat positief nieuws. Edwin Evers keerde voor een aantal weken terug op Radio 538 om de middag te presenteren. Timur Perlin keerde (tijdelijk) terug op 3FM.

Daarnaast werden in januari weer de gebruikelijke radioprijzen uitgedeeld. Wilfred Genee ging aan de haal met de Gouden RadioRing, terwijl Bram Krikke en Marieke Elsinga opnieuw naar huis gingen met de Sterren. Al hekelde Ruud de Wild wel weer de vele stemoproepjes van zijn collega’s. Sjors Fröhlich kreeg een Marconi Oeuvre Award en een geweldige speech van Felix Meurders waarin Krikke nog even op de hak genomen werd. Rob Stenders won de Media Popprijs.

Ook werden er nog een viertal regionale FM-kavels voor een hoofdprijs geveild, waardoor Tukker FM terugkeerde, Continu verder uitbreide nadat het al een kavel in de kop van Noord-Holland had overgenomen van Coastline, Team FM een eerste frequentie kreeg en de Randstad een non-stop versie van Qmusic.

Op z’n kop
Maar in februari begon corona erin te hakken. Wat nog redelijk onschuldig begon met de nodige ophef over een sketch van Radio 10-deejay Lex Gaarthuis, werd enige weken laten een grote nachtmerrie voor velen. Corona verspreide zich als een waar virus door Nederland. Het openbaar leven ging grotendeels plat.

Ook de radio kwam daardoor voor grote uitdagingen te staan, maar toonde opnieuw haar relevantie aan. Razendsnel werden programmeringen omgegooid. Zo kwam Qmusic met een shout-out editie van de Q-Top 1000, 3FM met een extra editie van Serious Reqest en sloegen 538, 10 en Veronica de handen ineen voor de Samen Sterk Top 100. 3FM-deejay Sander Hoogendoorn wist ruim 180 radiostations in Europa te mobiliseren om gezamenlijk “You’ll never walk alone” te draaien, wat verkozen werd tot Radiomoment van het jaar.

Koningsdag werd op 538 en Qmusic een virtueel feestje, terwijl Slam met een quarantaine festival kwam.

Maar achter de schermen was er nog een veel grotere uitdaging, waar hele bedrijfstakken plat gingen, moest de radio door. Echter annuleerden adverteerders massaal hun ingekochte reclamezendtijd, waardoor de inkomsten plots met 70% kelderden.  

Ook het luistergedrag veranderde. Er werd langer geluisterd, maar het weekbereik van veel stations daalde fors. Dat kwam vooral omdat er minder gereisd werd. Het gevolg was dat de stations die thuis al populair waren flink stegen, terwijl stations die populair zijn in de auto flinke klappen kregen. Radio 538 is zo’n voorbeeld en had het het hele jaar zwaar. Qmusic daarentegen steeg gestaag en groeide ook nog eens uit tot de populairste zender van Nederland, al kreeg het landelijke station hiervoor wel hulp van regionale edities in Limburg en de Randstad die niet in de luistercijferboekjes staan.

Agentschap Telecom besloot om het thuiswerkbeleid van de overheid te volgen. Opsporingsambtenaren konden daardoor wekenlang niets anders dan gefrustreerd en machteloos kijken naar de storingsmeldingen die door legale zenders werden ingediend.

Bij Studio Brussel moest het hele team in quarantaine, waardoor een groot deel van de programmering non-stop werd. Ook kreeg de zender hulp van oud-medewerkers om de boel draaiende te houden.

Talpa
Bij de radiotak van Talpa Network kwamen als gevolg van de coronacrisis drastische bezuinigingen, al gaan er ook geruchten dat deze bezuinigingen er toch al aan zaten te komen. Bij 538 mocht Edwin Noorlander z’n spullen pakken en ging de gepresenteerde nachtprogrammering er grotendeels aan. Bij Radio Veronica werden Maurice Verschuuren, Dennis Hoebee en Jurjen Gofers aan de kant geschoven, al mocht Verschuuren later weer terugkomen. Bij 10 werd op de uren van de zzp-ers beknibbeld en mocht sidekick Lex Landeweerd vertrekken.

BNR
Ook bij BNR hakte de coronacrisis er flink in. Het radiostations kondigde eveneens een flinke reorganisatie aan. Onder anderen Jörgen Raymann en Rob Jansen werden bedankt voor hun diensten. De middagshow krijgt vanaf het nieuwe jaar duo-presentatie.

Radio Veronica
Radio Veronica vierde dit jaar zijn 60-jarig jubileum. Dat gebeurde met diverse oude deejays en een speciale Top 60 met grootste Veronica-hits volgens (oud-)deejays. Everlasting Love stond natuurlijk op 1.

Maar ook de programmering ging deels op de schop. Wilfred Genee en Jan Joost van Gangelen verhuisden van de middag naar de ochtend met sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn. Dennis Ruyer verhuisde naar de middag.

3FM
Bij 3FM werd ook dit jaar flink gesleuteld aan de zender in de hoop het marktaandeel op te vijzelen. Zo kwam er een nieuwe programmering met Timur Perlin, die terugkeerde van NPO Radio 2, tijdens de lunch. Ook nam 3FM afscheid van de reguliere verkeersinfoblokken en kreeg het station opnieuw een nieuw logo. Roosmarijn Reijmer keerde terug om de muziek op orde te brengen.

Herman Hofman mocht de dagelijkse show van Angelique Houtveen overnemen, die met gezondheidsklachten kampt. Enkele maanden later ging ook Hofman zelf de lappenmand in met een burn-out.

Radiofrequenties
Dit jaar zou Staatsecretaris Mona Keijzer ook een besluit nemen over wat er in 2022 met de commerciële FM-frequenties zou gaan gebeuren. En dus werd er een commissie opgericht om advies uit te brengen. Dat was echter voordat de coronacrisis uitbrak.

Maar toen kwam corona en stortten de inkomsten van de radiostations compleet in. Het gevolg was dat radiostations geld moesten gaan lenen. Probleem was alleen dat geld lenen lastig is als je vergunning over twee jaar afloopt en dus verzochten de stations Keijzer om een noodverlenging van drie jaar.

Keijzer zag daar in eerste instantie niets in, maar liet wel onderzoek uitvoeren naar de effecten daarvan. Ondertussen ging de commissie toekomst radiofrequenties door met haar onderzoek. Dat leidde tot het advies dat de radiofrequenties geveild moesten gaan worden. Alleen had de commissie geen enkele rekening gehouden met corona.

Doordat er een tweede coronagolf door ons land gaat, heeft Keijzer alsnog een noodverlenging van tenminste twee jaar toegezegd. Dit tot groot ongenoegen van Kink, die gehoopt had om in 2022 een FM-pakket te bemachtigen.

Transfertombola
Ook in 2020 wisselden weer heel wat radiomakers van baas of zender. De opvallendste daarvan waren toch wel Jeroen van Inkel en Giel Beelen, die van respectievelijk NPO Radio 5 en Radio Veronica naar NPO Radio 2 vertrokken. Felix Meurders ging de andere kant op. Hij nam na 25 jaar afscheid van Spijkers met Koppen om bij Radio 5 aan de slag te gaan. Ook Daniël Dekker ging van 2 naar 5.

Bert Haandrikman verhuisde van de lunch naar de ochtend, maar moest al na twee uitzendingen de handdoek in de ring gooien omdat hij in quarantaine moest.

Kirsten Klomp vertrok van 3FM naar NPO Radio 1, terwijl Klaske Tameling BnnVara gedag zei om zenderbaas van datzelfde Radio 1 te worden. Morad El Ouakili vertrok juist bij 1 om bij NH Radio aan de slag te gaan. Pieter Kok ging daar de ochtend doen. Stefan Leur verkaste van Radio Continu naar RADIONL.

Kimberley Dekker nam eerst afscheid van de radio bij Qmusic, om maanden later aan de slag te gaan bij Radio 2. Tom van der Weerd en Bram Krikke stapten over van Slam naar Qmusic. Daniël Lippens en Erik-Jan Rosendahl gingen naar Slam en namen afscheid van 538 en 2. Jeroen Latijnhouwers vertrok van Veronica naar Radio M Utrecht. Florentien van der Meulen stapte over van Sky naar Veronica.

Desmond Baidjoe vertrok bij 538 om radio te gaan maken bij Dolfijn FM op Curaçao. Die zender zat te springen om nieuw personaal nadat Maarten Schakel overstapte naar concurrent Paradise FM.

Tenslotte nam NRC Media Sublime over, waarmee opnieuw een Belgische partij de Nederlandse radiowereld heeft betreden.

Terughaalnieuws
Arrow Classic Rock keerde na jaren weer terug op DAB+. Hetzelfde gold voor diverse lokale omroepen, die een tijdelijke vergunning hebben gekregen van AT.

Toine van Peperstraten keerde tijdelijk terug op NPO Radio 2 als invaller. Bij diezelfde zender keerde ook de Verrukkelijke 15 terug. Natasja Gibbs keerde terug achter de microfoon en ging aan de slag bij NPO Radio 1. Eric Corton keert terug op de radio en gaat aan de slag bij Kink.

Coen Swijnenberg keerde na maanden afwezigheid terug op 538 vanwege een burn-out. Daarnaast kwam 538 alsnog met een vervanger voor de Alarmschijf: de 538 Favourite.

Bij NPO Radio 5 keerden de op maat gemaakte nieuwsbulletins weer terug. Barry Brand ging weer aan de slag bij Wild FM.

Lekker blijven plakken
Naast dat er diverse radiomakers van baas/station ruilden of terugkeerden op het oude nest, waren er ook nog makers die hun huidige werkgever trouw bleven. Zo verlengden Mattie Valk en Marieke Elsinga hun contract bij Qmusic, nadat hun show al met een uur verlengd was. Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte tekenden voor nog eens drie jaar op Radio 2, terwijl Wietze de Jager bijtekende bij 538 en een dagelijks lunchprogramma kreeg.

Afscheid
Dit jaar kwamen er helaas ook weer een aantal bekende (oud-)radiomakers te overlijden. Dat begon aan het begin van het jaar al met Tom Mulder. In april stierf Radio Caroline-oprichter Ronan O’Rahilly, terwijl de radiowereld in juni afscheid nam van Richard Damen, beter bekend als Rijk van Radio 8FM. In diezelfde maand overleed ook Marc de Hond. Bij RTV Noord werd gerouwd om het wegvallen van coryfee Henk Binnendijk.

Daarnaast waren er nog een flink aantal radiomakers die afscheid van hun baas of programma namen. Zo stapte opleidingscoördinator Timo Kamst op bij de NPO, vertrok Arjan Snijders als zenderbaas van NH Radio en nam nieuwslezer Henk Blok een sabbatical. Hij werd bij 538 opgevolgd door Roelof Hemmen die de overstap maakte bij BNR vandaan.

Henk van Steeg zei NPO Radio 2 vaarwel, terwijl Gert-Jan van Ackooij en Michiel Jurrjens vertrokken bij Slam. Bij Qmusic trokken Martijn Kolkman, Hila Noorzai en Erik van Roekel voor de laatste keer de deur achter zich dicht. In België deed Sam de Bruyn dat.

Bij 538 gaf zenderbaas Menno de Boer de pijp aan Maarten. Hij werd opgevolgd door Coco Hermans. Jasper de Vries verloor eerst zijn vaste programma bij Veronica, mocht toen blijven, maar besloot enkele maanden later alsnog te vertrekken. Hij richt zich nu op de muzieksamenstelling van Sublime en NPO Radio 2. Bij 2 nam Carolien Borgers overigens afscheid van de nacht.

Maar ook van andere zaken werd dit jaar afscheid genomen. Zo werd de stekker uit 8FM-opvolger Classics Only getrokken en doet Harry de Winter hetzelfde met 40Up Radio. In de regio Limburg verdween Fantsasy Dance. NPO Radio 5 nam afscheid van de piepjes voor het nieuws.

Jubileum/prijzen
Naast de gebruikelijke radioprijzen in januari, waren er dit jaar nog meer bescheiden feestjes. Zo bestond het NPO Radio 5-programma Goudmijn 25 jaar. Ook het Radio 1 Journaal mocht 25 kaarsjes uitblazen, terwijl Qmusic 15 werd.

Tineke de Nooij vierde dat ze 60 jaar op de radio te horen is, terwijl Stenders Platenbonanza zijn 1000e uitzending beleefde. Peter van Bruggen werd beloond met de Ere Zilveren Reissmicrofoon, terwijl Ad Roland een koninklijke onderscheiding kreeg.

Colin Banks vierde dat hij 10 jaar op 100% NL te horen is. Daarnaast ging dit jaar de 2 miljoenste DAB+-radio over de toonbank. Nieuw geleverde auto’s moeten nu standaard geleverd worden met een ontvanger voor digitale etherradio.

Ophef/ruzies/verbazing
Natuurlijk was ook het in 2020 niet overal koek en ei in de radiowereld. Allereerst oordeelde de Raad van State, naar aanleiding van een klacht van 100% NL, dat SterrenNL toch niet illegaal op DAB+ zit. Daarnaast mocht NPO Soul & Jazz van de rechter op de analoge kabel blijven.

In een voormalig pand van Radio 538 werd een hennepkwekerij opgerold, terwijl een zender van Twente FM voor piratenzender werd aangezien en uit de lucht werd gehaald.

FunX stopte met een late avondshow tijdens de ramadan nadat een deejay en medewerkers met de dood werden bedreigd. Enkele maanden later werd hiervoor een man opgepakt.

Ruud de Wild schoof opeens z’n sidekicks aan de kant, terwijl 538-deejay barend van Deelen zich de woede van een flink aantal BTS-fans op de hals nadat hij gezegd had dat ze slecht te verstaan waren.

Daarnaast was er nog de nodige ophef over de toewijzing van een Randstadkavel aan Radio Limburg, die hier een non-stop versie van Qmusic op startte. De rechter oordeelde dat er mogelijk een verboden verbondenheid tussen de twee partijen was, maar Agentschap Telecom veegde dit zoals gewoonlijk van tafel.

Maar er was meer ophef rondom AT, die de gemaakte afspraken met de radiosector negeerde en weer haar eigen plan trok.

Op naar een nieuw jaar
2020 Was niet het beste jaar voor velen. Toch deed de radio er alles aan om er het beste van te maken. Dat zorgde ook in de laatste maand van het jaar nog voor wat lichtpuntjes. Sky Radio was al extra vroeg overgeschakeld naar kerstmuziek. De eerste editie van Missie 538 leverde ruim 1,1 miljoen euro op, terwijl 3FM Serious Request 1,6 miljoen noteerde.

En terwijl de Top 2000 aftelt naar de nieuwe nummer 1 van Danny Vera, want alles is echt anders dit jaar, maakt Radio.NL zich alweer op voor het nieuwe jaar. Ook in 2021 brengt Radio.NL dagelijks het laatste medianieuws.

De gehele redactie van Radio.NL wenst jou als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2021! [Radiowereld.NL]