Luistercijfers VK: Meer dan 50% radio luisteren digitaal

In het Verenigd Koninkrijk is digitaal naar de radio luisteren de magische grens van 50% gepasseerd, zo blijkt uit de luistercijfers over het eerste van 2018 van RAJAR. Landelijk blijft BBC Radio 2 aan kop, terwijl LBC de populairste lokale zender van Londen blijft.

Luistercijfers VK: Meer dan 50% radio luisteren digitaalDigitaal luisteren
Het aandeel digitaal luisteren steeg het afgelopen kwartaal met een procentpunt naar 50,9%. In veel regio’s ligt overigens het aandeel digitale radio al fors hoger.

Van het digitaal radio luisteren vind bijna driekwart plaats via DAB(+). Internet groeide naar 18%, terwijl televisie goed is voor een slordige 10% van het digitaal luisteren. Het aantal auto’s met DAB aan boord groeide naar 11 miljoen. Dit is ruim 30% van het totale wagenpark.

Recent is een forse uitbreiding van de lokale DAB-netten afgerond. Daarnaast maakte Sound Digital, het derde landelijke DAB-net, deze week bekend de komende maanden 19 nieuwe zenders aan te zetten.

De overheid gaat de komende maanden in gesprek met de radiosector om afschakelplannen van FM in te vullen. Grote vraag is hoe snel deze concreet gaan worden. De regering heeft het momenteel vooral druk met Brexit en de BBC en Global Radio, eigenaar van onder meer Capital, Heart en Classic FM, hebben aangegeven de komende jaren FM aan te willen houden.

Bauer, eigenaar van onder meer Absolute Radio, Magic en Kiss, wil daarentegen af van analoge radio. En dat is niet zo vreemd want 61% van het luisteren naar stations van Bauer vindt momenteel digitaal plaats.

BBC 6 Music blijft het best scorende digitale radiostation met 2,5% marktaandeel en ruim 2,53 miljoen luisteraars. Radio 4 Extra volgt met 1,1%.

Planet Rock blijft de populairste digitale commerciële radiozender met 0,9% marktaandeel en 1,06 miljoen luisteraars. Daarachter volgen Absolute 80s (0,7%), Kisstory (0,6%) en Heart 80s (0,6%).

Kijkend naar het wekelijkse aantal luisteraars dan zijn Kisstory, Absolute 80s en Heart 80s groter dan Planet Rock. Zo trekt Kisstory ruim 1,85 miljoen luisteraars, Absolute 80s ruim 1,56 miljoen luisteraars en Heart 80s bijna 1,4 miljoen luisteraars.

Londen
In Londen blijft de BBC domineren met Radio 4 en Radio 2, die tezamen meer dan 26% marktaandeel scoren. LBC blijft de populairste lokale zender, terwijl Heart flink stijgt en stations als Kiss en Capital, die beiden marktaandeel verloren, voorbij is. Ook Magic en BBC Radio 1 daalden, terwijl Absolute Radio juist flink steeg.

De stijgende luistercijfers van Absolute Radio zijn ook terug te zien in de ochtend, waar Christian O’Connell, die vrijdag voor het laatst te horen is, ruim 508.000 luisteraars per week trok. Vanaf deze zomer mag opvolger Dave Berry proberen dit resultaat te evenaren.

Populairste lokale ochtendshow is terug in handen van Capital. Roman Kemp en Vick Hope herstelden licht naar 1,20 miljoen luisteraars. De ochtendshow van Kiss met Rickie Haywood Williams, Melvin O’Doom en Charlie Hedges daalde daarentegen naar 968.000 luisteraars.

De nieuwe ochtendshow van Magic met Ronan Keating en Harriet Scott heeft haar eerste tegenslag en verloor 235.000 luisteraars. Per week luisteren nu nog 545.000 luisteraars naar de ochtendshow van Magic. Ook Nick Ferrari op LBC (659.000) en Jamie Theakston en Emma Bunton (629.000) op Heart verloren flink terrein.

Landelijk
BBC Radio 2 blijft de populairste zender, maar verloor wel marktaandeel. Ook de ochtendshow van Chris Evans daalde, maar trekt nog altijd 9,12 miljoen luisteraars per week.

Nick Grimshaw op Radio 1 verloor bijna 700.000 luisteraars en trekt nu 5,09 miljoen paar oren per week. Grote vraag is hoe de nieuwe plannen van Radio 1 uitpakken als op vrijdag een andere ochtendshow te horen zal zijn.

Heart blijft het populairste netwerk in het Verenigd Koninkrijk met 5,7% marktaandeel. Daarachter volgen Capital met 3,7%, Smooth Radio met 3,2% en Kiss met eveneens 2,8%. Magic daalde licht naar 1,9%. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten