NPO heeft als nieuwsaanbieder hoogste bereik en vertrouwen

Uit de jaarlijkse Mediamonitor van het Commissariaat voor de Media blijkt dat Nederlanders een groot vertrouwen hebben in Nederlandse nieuwsaanbieders, met de NOS als koploper. Ook het bereik van het NOS Nieuws is van alle aanbieders het hoogst.

NPO heeft als nieuwsaanbieder hoogste bereik en vertrouwen Het weekbereik van het NOS Journaal (lineair) bedraagt onder alle leeftijdsgroepen (vanaf 18+) gemiddeld 69 procent, op afstand gevolgd door RTL Nieuws met 37 procent. Online gaat NU.nl aan kop met 46 procent, gevolgd door de NOS met 30 procent.

Cruciaal
De NPO is voor Nederland de voornaamste nieuwsaanbieder, staat in de Mediamonitor. Daarin zijn dit jaar ook de uitkomsten van het Reuters Digital News Report, gericht op Europa, verwerkt.

Een sterke publieke omroep is cruciaal voor de kwaliteit van het hele medialandschap. Dat toont deze Mediamonitor nog maar eens aan”, zegt NPO-voorzitter Shula Rijxman. “De NOS legt met zijn betrouwbare en voor iedereen toegankelijke nieuwsvoorziening de lat hoog. Net zoals andere journalistieke programma’s bij de publieke omroep, zoals Zembla, Brandpunt+ en Nieuwsuur dat ook doen. Daar profiteert heel Nederland van. Een maatschappelijke waarde waar we zuinig op moeten zijn en die steun verdient.

Overall is de conclusie dat de NOS de meest gebruikte en bekendste nieuwsdienst van Nederland is die ook het grootste vertrouwen geniet. Met een rapportcijfer van 7,3 staat de NOS ook internationaal aan de top. In andere Europese landen zijn maar weinig nieuwsmerken die een hoger cijfer voor vertrouwen krijgen.

Nepnieuws
Nederlanders maken zich, in verhouding tot andere landen, weinig zorgen over nepnieuws. In totaal maakt 30% van de Nederlanders zich zorgen over wat waar en wat niet waar is op het internet. Daarmee neemt Nederland een bijzondere positie in. Het staat met afstand op de laagste plek van 37 onderzochte landen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email