Entercom koopt populairste radiozender Philadelphia

Radioconcern Entercom koopt de popzender 101.1 More FM (WBEB) in Philadelphia. De best beluisterde radiozender van de stad wordt voor $57,7 miljoen overgenomen van Jerry Lee Radio. Tegelijkertijd verkoopt Entercom de Countryzender 92.5 (W)XTU) terug aan Beasley Broadcasting.

Entercom koopt populairste radiozender Philadelphia Met de koop van More FM komt de laatste grote onafhankelijke zender in een grote Amerikaanse stad alsnog in handen van een grote radiogroep. More FM hanteert het zogenaamde Adult Contemporary (AC) format en draait de beste pophits van de jaren ’80 tot nu.

Sterke speler in Philly
Het station ging tot 2014 door het leven als B101.1 en is zelfs sinds begin jaren ’90 vrijwel onafgebroken marktleider in Philadelphia. Momenteel scoort More FM een markteendeel van 8,5%. In aanloop naar de kerst scoort het station zelfs monsterachtige marktaandelen door het draaien van non-stop kerstmuziek. In december 2017 werd zelfs 17% marktaandeel behaald

XTU terug naar Beasley
Omdat Entercom door de aankoop van More FM teveel radiostations in handen krijgt in Philadelphia, wordt de countryzender 92.5 XTU weer terug verkocht aan Beasley Broadcasting. In 2014 werd XTU juist verkocht door Beasley aan CBS Radio, dat vorig jaar fuseerde met Entercom.

Beasley Broadcasting betaalt $38 miljoen voor XTU, dat met 5,7% marktaandeel nu op de zesde plaats staat. De verkoop wordt later dit jaar afgerond. Wel heeft Beasley de exploitatie sinds maandag al via een huurcontract overgenomen.

30% Marktaandeel
Zowel Entercom als Beasley gaan er door hun aankopen flink op vooruit als het om marktpositie gaat. Volgens de laatste luistercijfers scoort Entercom nu met More FM, maar zonder XTU 30,9%, marktaandeel in Philly, terwijl Beasley door de aankoop van XTU groeit naar 24,3% marktaandeel. Rivaal iHeart Media volgt met 19,7%.

Daarnaast bezit Entercom nu de twee populairste radiozenders van de stad. De classic hitszender 98.1 WOGL staat namelijk tweede met 7,7%. Tevens staan vier van de zes radiostations van Entercom in de top 10. Beasley Broadcasting krijgt door XTU drie radiostations in de top 6 in handen.

Doordat More FM en XTU van eigenaar veranderen zullen er ongetwijfeld andere radiostations van format gaan wisselen. Eén hiervan is waarschijnlijk de popzender 96.5 (W)TDY van Entercom. Het station vist deels in hetzelfde water als More FM, maar bungelt ergens rond de 15e plaats bij de luistercijfers. De afgelopen jaren werd TDY meerdere keren opnieuw gepositioneerd (van Wired 96.5 via Amp Radio, naar Today’s 96.5 en nu dus TDY), maar vooralsnog zonder noemenswaardig succes. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten