VS: Nielsen en shockjock Bubba schikken over luistercijfersfraude

Onderzoeksbureau Nielsen, verantwoordelijk voor het meten van luistercijfers in de VS, en shockjock Todd ‘Bubba the Love Sponge’ Clem hebben afgelopen week een schikking getroffen. Nielsen had Clem aangeklaagd wegens het manipuleren van de luistercijfersmeting in de stad Tampa, Florida.

VS: Nielsen en shockjock Bubba schikken over luistercijfersfraudePortable People Meter
In veel Amerikaanse steden worden de luistercijfers elektronisch gemeten. Het dagboek heeft daarbij plaats gemaakt voor de Portable People Meter (PPM).

Dit is een klein apparaatje of horloge dat de deelnemer bij zich draagt en automatisch registreert naar welke zender er geluisterd wordt.

In september 2015 kwamen de eerste geruchten naar buiten dat Clem van Bubba 98.7 (WBRN) in Tampa geprobeerd zou hebben om de luistercijfers van zijn show hoger uit te laten komen dan ze in werkelijkheid zijn.

Beasley Media, eigenaar van het radiostation, besloot daarop de shockjock van de zender te halen en uiteindelijk te ontslaan. Nielsen Audio besloot de cijfers voor september te vertragen. De fraude kwam aan het licht doordat een deelnemer wel extreem veel naar de radio luisterde en ook altijd naar dezelfde zender.

Korte tijd later gaf Clem toe dat hij geprobeerd heeft de luistercijfers te manipuleren. Hij heeft een deelnemer $300 per maand betaald om altijd naar zijn show te luisteren. Daarnaast heeft de deejay extra radio’s voor de deelnemer gekocht, zodat hij dit ook overal kon doen. Ook verzocht hij de deelnemer om vooral niet naar concurrent 102.5 The Bone (WHPT) te luisteren.

Nielsen klaagde Clem aan wegens fraude en eist een schadevergoeding van $1 miljoen. Het onderzoeksbureau liep flinke schade op door de actie van Clem.

Uitstel
Vorige maand zou de zaak voor de rechter komen, maar dit werd op verzoek van Clem uitgesteld tot eind juli. Zijn advocaten hadden meer tijd nodig om de maar liefst 75.000 ingediende stukken te kunnen doorlopen, waaronder diverse sms’jes, facebook-berichten en e-mailtjes tussen Clem en de omgekochte deelnemer.

Schikking
Afgelopen week werd bekend dat Nielsen en Clem een schikking hebben getroffen. De shockjock betaalt daarbij een onbekend bedrag aan schadevergoeding aan het onderzoeksbureau. “Ik begrijp dat het belangrijk is voor de radiosector dat het onderzoek van Nielsen onpartijdig is en betreur dat ik deze verstoord heb,” aldus Clem.

Nielsen: “Wij accepteren het excuses van Bubba en de belofte dat hij dit niet meer zal doen.

Tevens liet Clem weten geen contact meer te hebben met deelnemers aan het onderzoek en mocht het voorkomen dat hij actief wordt benaderd door een deelnemer, het meteen te melden aan Nielsen.

Momenteel is Clem in de ochtend te horen op News Talk 820 WWBA in Tampa. Op 98.7 FM, het oude adres van de shockjock, is nu de popzender B98.7 te horen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email