Zweden maakt zich op voor grote frequentietombola

Miljoenen Zweden moeten woensdag (1 augustus) hun radio opnieuw afstemmen om naar hun favoriete radiozender te kunnen blijven luisteren. Dan gaan namelijk de nieuwe FM-vergunningen in en wisselen veel stations van frequentie.

De grote frequentietombola wordt veroorzaakt door de veiling van commerciële radiofrequenties die vorig jaar plaatsvond. De Zweedse overheid heeft deze veiling gelijk aangegrepen om het hele radiolandschap opnieuw in te delen.

De situatie is hiermee vergelijkbaar met de implementatie van het Zerobase in Nederland in juni 2003. Toen verhuisden ook vrijwel alle stations naar andere frequenties.

Momenteel kent Zweden officieel alleen lokale commerciële radio. Maar door versoepeling van de regels zijn veel FM-kavels aan elkaar geregen en grote semilandelijke netwerken als Mix Megapol, Rix FM, NRJ en Rockklassiker ontstaan.

Landelijk en regionaal
Vanaf 1 augustus zijn er echter drie landelijke FM-kavels (dekking tussen 81 en 83%), aangevuld met 35 regionale FM-kavels verdeeld over 21 uitzendgebieden.

De landelijke FM-kavels gaan naar Mix Megapol (Bauer), NRJ (RBS) en Rix FM (Nordic Entertainment/Nent). De overheid heeft er dus voor gekozen om geen enkele partij meer dan één landelijke FM-kavels te geven, al werken Bauer en RBS in de praktijk nauw samen.

Dezelfde tactiek heeft de overheid toegepast bij de regionale FM-kavels, waarbij geen elke partij meer dan één regionaal FM-kavel per regio in handen heeft. In totaal wist Nent 17 regionale FM-vergunningen te bemachtigen, terwijl Bauer op acht bleef steken. Nent gaat deze kavels inzetten voor Star FM, terwijl Bauer voor Rockklassieker kiest.

Omdat beide partijen maar één van de zeven beschikbare regionale FM-kavels in Stockholm toegewezen kreeg leek het erop dat vooral in de hoofdstad het radiolandschap flink ging veranderen.

De afgelopen weken hebben Bauer en Nent echter flink wat samenwerkingsovereenkomsten gesloten, waardoor ze feitelijk toch weer alle FM-frequenties in Stockholm kunnen invullen.

Stockholm
In de Zweedse hoofdstad hebben Mix Megapol, de populairste zender van het land, en Star FM de beste papieren in handen. Zij blijven hier namelijk uitzenden op hun vertrouwde frequenties (104.3 FM ne 107.1 FM). Rix FM daarentegen verhuist van 105.5 naar 106.7 FM, terwijl NRJ juist opschuift van 105.1 naar 105.5 FM.

De oude frequentie van NRJ wordt daarentegen ingezet voor Svensk Pop, die nu nog te ontvangen is op 101.9 FM. Rockklassiker, nu nog te ontvangen op 106.7 FM, is vanaf woensdag op 106.3 FM te ontvangen. Vinyl FM schuift op van 107.5 naar 105.9 FM. Vinyl wisselt hiermee stuivertje met Power Hit radio, die in tegengestelde richting opschuift. Tenslotte neemt Bandit Rock, nu nog te ontvangen op 106.3 FM, de oude frequentie van Svensk Pop over.

De softpopzender Lugna Favoriter verdwijnt uit de ether. Nent heeft geen frequentie meer over om het station op uit te zenden. De huidige frequentie van Lugna Favoriter (104.7 FM) gaat namelijk ingevuld worden door Bauer. Hiervoor wordt een nieuw station opgestart: Lugna Klassiker, met vrijwel hetzelfde format als haar voorganger.

Göteborg
In de tweede stad van Zweden blijft alleen Mix Megapol op haar huidige frequentie (107.3 FM), terwijl NRJ de 105.3 FM inruilt voor 105.9 FM en Rix FM juist verhuist van 105.9 naar 105.3 FM.

Door een overeenkomst tussen Bauer en Mad Men Media keert Rockklassieker na jaren afwezigheid terug op FM in Göteborg en wel op 104.8 FM. Deze frequentie wordt nu nog gebruikt door Star FM. Dit station verhuist echter naar 107.8 FM.

Malmö
Tenslotte wisselen ook alle commerciële zenders in Malmö van plek. Mix Megapol gaat van 107.4 naar 105.2, Rix FM van 106.7 naar 106.1 en NRJ van 105.2 naar 106.7 FM. Rockklassiker verhuist in Malmö van 106.1 naar 91.7 en 95.5 FM. Deze frequenties zijn nu nog van Retro FM. Deze zender schuift echter op naar 107.4 FM. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten