Mozambique maakt vergunningen voor radiostations onbetaalbaar

De onafhankelijke informatievoorziening in Mozambique dreigt ernstig in gevaar te komen nu de overheid van de republiek, in het zuidoosten van Afrika, besloten heeft om de prijzen voor vergunningen voor radio- en tv-stations fors te verhogen.

Mozambique maakt vergunningen voor radiostations onbetaalbaar Ook journalisten moeten fors meer gaan betalen voor een perskaart.

De forse verhoging van de prijzen zorgt dat de beperkte mediaruimte nog beperkter wordt. Radio is de belangrijkste bron voor informatie voor de meeste Mozambikanen. Buiten de grote steden is het vaak zelfs de enige informatiebron.

En deze bron dreigt nu grotendeels weg te vallen nu de bedragen voor vergunningen exorbitant zijn verhoogd. Een nieuw landelijk radiostation moet nu 30.000 euro betalen voor een vergunning. Bestaande radiostations moeten bovendien tussen de 30.000 en 60.000 euro gaan betalen voor verlenging van hun vergunning.

Ook lokale radiostations moeten flink in de buidel gaan tasten. Een nieuwe vergunning gaat hun ruim 700 euro kosten. Dat lijkt voor ons weinig, maar vergeet niet dat een gemiddelde Mozambikaan maar 1000 euro per jaar verdiend. Bovendien leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens.

Voor veel radiostations zijn de exorbitante prijzen voor vergunningen dan ook niet te betalen.

Maar ook de pers wordt verder beperkt in haar vrijheid. Zo moeten buitenlandse correspondenten zo’n 7.600 euro per jaar betalen om over het land te mogen berichten. Voor lokale freelancers bedragen de kosten meer dan 450 euro.

De maatregel is een grote aanslag op de persvrijheid, meent Amnesty International. “De nieuwe prijzen voor een perskaart zullen tot gevolg hebben dat media veel minder over Mozambique publiceren. Hierdoor blijft de bevolking verstoken van informatie. Dit is een inperking van de vrije meningsuiting. Het recht op vrijheid van meningsuiting betekent niet alleen dat je mag uitkomen voor je mening, maar ook dat je informatie kunt verzamelen, zodat je je ergens een mening over kunt vormen,” aldus de mensenrechtenorganisatie.

De geschiedenis wees uit dat het respecteren van de persvrijheid een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van een land. Nu zulke extreme bedragen voor een accreditatie worden gevraagd, heeft dat ernstige gevolgen voor de samenleving en de ontwikkeling van het land”, vervolgt Deprose Muchena van Amnesty International. [Radiowereld.NL]

Foto: Pixabay