Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) heeft het hoger beroep van Quality RTV tegen het uitgeven van laagvermogen middengolfvergunningen (LPAM) ongegrond verklaard. Hierdoor kan Agentschap Telecom (AT) blijven doorgaan met het uitgeven van deze vergunningen.
Beroep tegen verdeling laagvermogen 747
In juli 2016 probeerde Quality RTV in eerste instantie middels een voorlopige voorzienig (een soort kort geding) het verdelen van de middengolffrequentie 747 kHz stop te zetten. Tijdens de rechtszitting werd dit verzoek echter weer ingetrokken.
In oktober 2016 diende vervolgens een bodemprocedure bij de Rechtbank van Rotterdam. Maar deze verklaarde het beroep van Quality RTV ongegrond. Naar aanleiding hiervan besloot Quality in hoger beroep te gaan.
Hoger beroep
Quality is van mening dat het uitgeven van laagvermogen middengolffrequenties niet leidt tot doelmatig frequentiebeleid en dat er geen zorgvuldige belangenafweging heeft plaatsgevonden bij de totstandkoming van het wijzigingsbesluit voor het uitgeven van laagvermogen middengolffrequenties. Ook zou de vragenlijst van de consultatie vooringenomen zijn.
Afgelopen dinsdag deed het CBb uitspraak in deze zaak en werd ook het hoger beroep ongegrond verklaard. Volgens het College is “tijdens de voorbereiding van het wijzigingsbesluit gebleken dat er voornamelijk interesse is in laagvermogen middengolfomroepen en dat er slechts geringe belangstelling is voor hoogvermogen middengolfomroepen.”
Geringe commerciële exploitatiewaarde
“Uit het onderzoek over de waarde van commerciële radiovergunningen is bovendien gebleken commerciële exploitatiewaarde van een middengolfzender zeer gering is. Quality heeft dit ter zitting erkend. Naar het oordeel van het College heeft Quality daarom niet aannemelijk gemaakt dat vergunningverlening voor laagvermogen middengolfomroepen leidt tot ondoelmatig gebruik van frequentieruimte.”
Voldoende gelegenheid
Tevens stelt het CBb dat “de minister gedurende het gehele voorbereidingsproces belanghebbenden, onder wie Quality, de gelegenheid geboden hun standpunten kenbaar te maken. Voorafgaand aan de openbare voorbereidingsprocedure heeft de minister een informele vragenlijst verzonden aan mogelijk geïnteresseerden voor het gebruik van de middengolf en tijdens de consultatie van het ontwerpbesluit heeft de minister weer gebruik gemaakt van een vragenlijst.”
“In de vragenlijst is geen onderscheid is gemaakt tussen hoog- of laagvermogen omroepen. Bovendien is in de vragenlijst aangegeven dat algemene opmerkingen kunnen worden ingediend met betrekking tot het ontwerpbesluit.”
“Het College ziet daarom geen aanleiding om te komen tot het oordeel dat de vragenlijsten waar de minister tijdens de voorbereiding van het wijzigingsbesluit gebruik van heeft gemaakt van vooringenomenheid getuigen.” [Radiowereld.NL]