Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederlandse Top 40 overweegt juridische stappen tegen 538

[Update] De Stichting Nederlandse Top 40 overweegt juridische stappen tegen Radio 538 te nemen als de zender zich niet aan haar contract houdt. Dit zegt voorzitter Erik de Zwart in tegenover NRC. Maandag werd bekend dat Radio 538 stopt met de Top 40. De lijst verhuist nu naar Qmusic.

Nederlandse Top 40 overweegt juridische stappen tegen 538 Vanaf begin november start Radio 538 haar eigen nieuwe hitlijst: De 538 Top 50. Het contract met de Stichting Nederlandse Top 40 loopt echter nog tot het eind van het jaar. Om hieraan te voldoen zendt Radio 538 de Top 40 de laatste twee maanden van het jaar uit via het themakanaal 538 Top 40 op internet en DAB+.

Maar dat is volgens Erik de Zwart niet voldoende. “Ze moeten de lijst wel uitzenden. Dat is ook in het belang van de luisteraar. En gewoon op FM en niet op internet, zoals werd gesteld“, zegt De Zwart tegen BuzzE.

Het contract met de Stichting Nederlandse Top 40 werd vorig jaar al opgezegd door Radio 538, maar volgens De Zwart had dit als doel om topt een nieuw contract te komen.

Financiële kwestie
Uiteindelijk is en nieuw contract stukgelopen op meerdere punten. Allereerst wilde de Stichting Nederlandse Top 40 meer geld voor de rechten van de hitlijst. “Dat is nodig om de onafhankelijke samenstelling van de Top 40 te kunnen waarborgen. De “inkoop van grondstoffen” is duurder geworden”, aldus De Zwart in het NRC. “Ook speelt mee dat Mediamarkt per 1 januari stopt als onze sponsor.

Exclusiviteit
Daarnaast wilde de Stichting de mogelijkheid krijgen om de lijst door meerdere radiostations uit te kunnen laten zenden. Radio 538 wilde echter exclusiviteit.

Omdat de onderhandelingen met Radio 538 moeizaam verliepen heeft de Stichting Nederlandse Top 40 de afgelopen maanden ook onderhandeld met andere partijen. Vandaar dat na een paar uur bekend kon worden gemaakt dat de lijst naar rivaal Qmusic verhuist.

Geschiedenis herhaalt zich?
Mocht het daadwerkelijk tot een rechtszaak komen en Radio 538 gedwongen worden om de lijst op haar hoofdzender te blijven uitzenden, dan herhaalt de geschiedenis zich. De lijst werd ruim 25 jaar geleden uitgezonden door de publieke omroep Veronica op het toenmalige Radio 3. Ook Veronica wilde van de lijst af, maar werd begin 1993 gedwongen om de lijst tot eind van dat jaar uit te zenden. De lijst werd toen enige tijd op zowel Radio 3 als 538 uitgezonden.

Update
Talpa Radio ziet een rechtszaak over het contract met de Stichting Nederlandse Top 40 “met vertrouwen tegemoet“. Verder wordt aangegeven dat 538 de Top 40 daadwerkelijk blijft uitzenden tot het einde van het jaar maar vanaf 1 november alleen online. “Wij houden ons in onze ogen op die manier aan het contract.“, aldus Talpa. [Radiowereld.NL]