Radio Awards naar Grand Prix Radio, TPOdcast, Veelo en Veenstra

In Beeld en Geluid zijn de winnaars van de OnIine Radio Awards bekendgemaakt. De award voor ‘Beste Online Radiostation’ ging naar Grand Prix Radio. TPO Podcast 2018 een award voor de ‘Beste Podcast’ en TPO-Podcaster Roderick Veelo ontving de award voor ‘Beste Presentator’.

Radio Awards naar Grand Prix Radio, TPOdcast, Veelo en Veenstra NPO 3FM deejay Michiel Veenstra kreeg de award voor ‘Online Radio Ambassadeur 2018’ uitgereikt voor zijn werk op het gebied van online radio en podcasting.

Beste Online Radiostation: Grand Prix Radio
De award voor ‘Beste Online Radiostation’ ging naar Grand Prix Radio van Olav Mol en Alexander Stevens.

Deze online radiozender brengt danceable hits & classics in combinatie met live commentaar over de Formule 1 en MotoGP. Grand Prix Radio liet de andere genomineerde stations: Soulshow Radio, XM The Talent Station, KX Radio en Olympia Radio achter zich.

Juryoordeel: ‘Mooi voorbeeld van een niche radiostation dat zich op één sport richt. Daarnaast spat de bevlogenheid, passie en kennis van dit station af. Met beperkte middelen weten de makers een professioneel klinkend station draaiende te houden met inhoudelijk op maat gesneden expertise en verslagen.

De uitstraling via social media en de eigen app past helemaal in de beoogde doelgroep van autosportliefhebbers. Het is goed te zien dat hier vakmensen met visie aan werken.

Opmerkelijk
De uitslag kan opmerkelijk genoemd worden. Grand Prix Radio is namelijk niet alleen online te horen. Het radiostation zendt ook regelmatig uit via FM en DAB+. En daarom zou Grand Prix Radio niet eens genomineerd mogen worden door de organisatie van deze prijs. Op twitter hebben diverse mensen vraagtekens gezet bij deze organisatie.

Beste Podcast: TPO Podcast
Naast online radiostations worden ook de podcasts langzaam steeds populairder. De podcast van RTL-presentator Roderick Veelo en Bert Brussen (The Post Online) won dit jaar de award voor ‘Beste Podcast’. De andere genomineerde podcasts waren Kein Geloel, D-Tales, Gamer.nl Podcast en Pitstop.

Juryoordeel: Een duidelijke onderscheidende podcast, met een voor The Post Online zo karakteristieke visie op het nieuws. De TPO Podcast laat een ander geluid horen, die je niet op de gewone radio hoort en weet daarmee veel mensen te bereiken.

Verder is de podcast zeer vakkundig geproduceerd en gepresenteerd door Roderick Veelo en met Bert Brussen op de zijspan voor scherpe opinies op het nieuws. TPO Podcast weet per aflevering veel prikkelende onderwerpen te bespreken, voorzien van strak geknipte quotes.

Foto: Pixabay

Beste Presentator: Roderick Veelo (TPO Podcast)
De jury was bij veel podcasts en online stations onder de indruk van de presentatiekwaliteiten. De vijf genomineerden verdienen allen een pluim, maar Roderick Veelo ontvangt dit jaar de Online Radio Award voor ‘Beste Presentator‘. 

De andere kanshebbers waren Olav Mol (Grand Prix Radio), Michiel Veenstra (D-Tales/ Michel met), Rick van Velthuysen (Traffic Radio) en Dinja Pannenbakker (KX Radio).

Juryoordeel: Ervaren presentator, goed stemgebruik, inhoudelijk op de hoogte en heeft een tone of voice die laagdrempelig doch inhoudelijk is. Door de strakke flow in zijn performing neemt hij je als luisteraar soepel mee in alle onderwerpen, stelt hij inhoudelijk de juiste vragen en voelt 45 minuten als 10 voor de luisteraar. Van radiopiraat tot mainstream en nu weer online op de scherpte van de snede. Veelo toont lef en weet als presentator het verschil te maken.

Online Radio Ambassadeur: Michiel Veensta
Afgelopen zondag werd in het radioprogramma De Perstribune (NPO Radio 1) al bekend gemaakt dat Michiel Veenstra de ‘Online Radio Ambassadeur 2018’ is geworden. Tijdens de awardshow kreeg hij van de Hilversumse Mediawethouder Wimar Jaeger de prijs uitgereikt.

Juryoordeel: ‘Michiel Veenstra is in Nederland al jaren degene die de kar trekt op het gebied van podcasting, online radio en inzet van social media bij het maken van radio. Als er een persoonlijkheid is die het online radio platform in Nederland kan bevorderen, dan is dat Michiel. Hij snapt het technisch, maar ook vanuit een visionaire kijk.

Online Radio Awards geen publieksprijzen
Volgens de iniatiefnemers zijn de Online Radio Awards publieksprijzen. Maar ze zijn allemaal door een jury gekozen. Het publiek kon wel helpen door te stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. Maar daarna koos de jury uiteindelijk uit de short list met de de meeste stemmen de ‘echte’ winnaars.

En de vakprijs voor ‘beste online radio ambassadeur’ werd alleen door de jury bepaald. In de jury zaten Peter Contant, Richard Otto, Pierre Papa, Adam Curry, Isabelle Brinkman en Erik de Zwart. [Radiowereld.NL]