Wethouder Rachid Guernaoui opent Haagse Radioweek

Wethouder Rachid Guernaoui van mediazaken opent zaterdag de ‘Haagse Radioweek’ in COMM aan de Zeestraat in Den Haag. Tijdens de radioweek wordt er vanuit het museum live radio gemaakt. De week staat in het teken van de radiogeschiedenis, waarin Den Haag een cruciale rol speelt.

Wethouder Rachid Guernaoui opent Haagse Radioweek Zo werd 100 jaar geleden de eerste reguliere radio-uitzending verzorgd vanuit Den Haag verzorgd door ingenieur Hanso Idzerda. Legendarisch zijn ook de Haagse radiopiraten uit de jaren 70 en 80.

Enthousiaste radiomakers, waaronder iniatiefnemer Paul Winnubst, zijn al jaren druk bezig de hoogtepunten uit deze tijd vast te leggen in het Haags Radio Archief. De rijke historie moet uiteindelijk, zo willen de initiatiefnemers, een permanente plek krijgen.

Komend jaar is daarom in COMM al een tijdelijke tentoonstelling te zien over de Haagse radio, in de toekomst moet de collectie een permanente plek krijgen in COMM of wellicht in het nieuw te huisvesten popmuseum.

Haagse radioverleden
Voor de Haagse radioweek komen tal van grootheden uit het Haagse radioverleden nog een keer naar de studio om radio te maken. Veel bekende deejays begonnen hun carrière bij de Haagse piratenzenders. De zenders genoten in de jaren 70 en 80 een enorme populariteit, die tot ver buiten de stadsgrenzen reikte.

Den Haag was de radiostad. Het aanbod was enorm, van grote commerciele zenders als Radio Centraal een Hofstad Radio, tot speciale bingozenders, waar regelmatig bedragen tot wel 10.000 gulden werden weggegeven. De laatste jaren leeft de radiocultuur van weleer weer op, mede dankzij de mogelijkheden om online uit te zenden. Veel zenders uit het verleden zijn inmiddels weer via internet te horen.

Van 8 september tot en met 16 september worden dagelijks programma’s gemaakt in COMM. De radiostudio is opgebouwd in de hal van het museum, die voor iedereen gratis toegankelijk is. [Radiowereld.NL]