Zoek
Sluit dit zoekvak.

NPO en Digitenne in Groningen en Drenthe over op DVB-T2

De NPO en Digitenne schakelen digitale ethertelevisie in de eerste provincies om op de nieuwe norm DVB-T2. Vanaf dinsdag 2 oktober wordt het signaal omgezet in de provincies Groningen en Drenthe. Kijkers kunnen hier dan een groot aantal zenders in HD ontvangen.

NPO en Digitenne in Groningen en Drenthe over op DVB-T2 KPN maakte in februari bekend over te gaan stappen op de nieuwe norm DVB-T2 voor digitale ethertelevisie. Het toepassen van de efficiëntere technologie is nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is.

Omdat de NPO faciliteiten met KPN deelt voor haar digitale ethertelevisienetwerk, gaan de landelijke en regionale publieke zenders eveneens om naar DVB-T2.

Voor de ontvangst van DVB-T2 is nieuwe apparatuur nodig. KPN is momenteel hard bezig om de apparatuur van de klanten van Digitenne te vervangen. Dit gebeurd gefaseerd.

De afgelopen maanden is er door KPN op kleine schaal getest met DVB-T2 rondom de televisietoren in Hilversum. Nu wordt het netwerk op grote schaal uitgerold.

Gefaseerd per regio worden alle masten van het digitale ethertelevisienetwerk netwerk omgebouwd. De omschakeling gebeurd in vijf fases. Groningen en Drenthe zijn het eerste aan de beurt, waar het signaal op 2 oktober al om gaat. Om alle kijkers te informeren over de verandering wordt al enkele weken op NPO1 op vaste tijden een boodschap (rolkrant) in beeld gebracht via de zenders in de twee provincies.

Uiterlijk in april 2019 zijn de NPO en Digitenne in heel Nederland over op DVB-T2. [Radiowereld.NL]