Search
Close this search box.

AT laat IVIR onderzoek doen naar spraak over intro’s en outro’s

Agentschap Telecom (AT) heeft het Instituut Voor Informatierecht in Amsterdam (IVIR; een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam) opdracht gegeven om een juridisch oordeel te vellen naar spraak over intro’s en outro’s van muziek op de radio. Dit naar aanleiding van een meningsverschil tussen AT en 100% NL over of dit mee moet tellen als muziek of niet.

AT laat IVIR onderzoek doen naar spraak over intro’s en outro’s In augustus werd bekend dat AT 100% NL een flinke last onder dwangsom had opgelegd, omdat het iets te weinig Nederlandstalige muziek had gedraaid op de dag van controle.

Dit percentage werd echter verder omlaag gebracht nadat AT opeens had besloten dat de secondes waarin een deejay over een intro of outro van muziek niet meetelt als muziek. Het gevolg was dat het percentage gedraaide Nederlandstalige muziek opeens ruim een procentpunt lager uitviel.

Nadat de radiozender aangaf het standpunt met betrekking tot spraak over intro’s en outro’s van AT aan te vechten, heeft het Agentschap onderzoek laten doen naar spraak over intro’s en outro’s. In de vergunning van 100% NL staat ten aanzien van ‘Nederlandstalige muziek’ dat het programma ten minste 70% aan Nederlandstalige muziek moet bevatten.

Inhoud IVIR-rapport
In het onderzoeksrapport van het IVIR, waarin Radio.NL inzage heeft gekregen, staan enkele opmerkelijke en verrassende conclusies. Daarbij baseert de onderzoeker van het IVIR zich op een neuropsychologisch onderzoek uit 2015 naar in hoeverre gesproken woord en muziek mensen afleidt bij het uitvoeren van een leestaak en het boek “Essential Radio Skills” van de Britse journalist en radiomaker Peter Steward uit 2006.

Zo blijkt uit het neuropsychologische onderzoek dat in situaties waarin gelijktijdig instrumentale muziek en spraak worden afgespeeld, zoals bij presentatie over intro’s en outro’s, de spraak meer aandacht opeist dan muziek, zeker wanneer het gaat om instrumentale muziek. Hierdoor zal presentatie over instrumentale intro’s en outro’s, de muziek – geredeneerd vanuit de aandacht van de luisteraar – in de regel ondergeschikt zijn.

En ook het boek van de Britse radiomaker leidt volgens het IVIR opnieuw tot het beeld dat bij presentatie over een rustige instrumentale intro de aandacht in de regel naar de presentatie gaat, en de muziek tijdens de overlap dus ondergeschikt is in de beleving van de luisteraar.

IVIR: muziek waarover gesproken wordt niet meetellen als muziek
Op basis van deze conclusies in IVIR van mening dat bij spraak over muziek, de muziek altijd ondergeschikt is en daarom intro’s en outro’s van muziek waarover gesproken wordt niet mee mogen tellen als muziek.

En omdat de duur van de intro’s en outro’s van songs bij stations bekend is, kan ook vooraf op basis van een playlist voldoende zekerheid worden gekregen dat gedurende de dag aan de vergunningsvoorwaarden wordt voldaan”, zo stelt het IVIR.

Rekensom
Maar omdat volgens het IVIR RadioCorp ook gelijk heeft wanneer het stelt dat het heel gebruikelijk is dat deejays over intro’s en outro’s van muzieknummers spreken, stelt het IVIR voor om de tijd waarin een deejay over het intro van een liedje spreekt niet mee te tellen, minus 4 a 5 seconden die dan wél aan muziek mogen worden toegerekend.

100% NL is van oordeel dat ook wanneer een deejay over het intro spreekt de muziek moet meetellen voor het criterium ‘Nederlandstalige muziek’. AT staat op het standpunt dat wanneer een deejay over het intro van een liedje praat, de muziek niet mag meetellen, en het IVIR komt nu met de stelling dat de tijd waarop een deejay over het intro spreekt van de totale hoeveelheid seconden waarop het lied wordt uitgezonden moet worden afgetrokken, om vervolgens weer 5 seconden bij de muziek op te tellen.

Directeur Herbert Visser van 100% NL wil slechts kort reageren: “Dit gaat helemaal nergens over“. [Radiowereld.NL]