Jan Westerhof, die in het verleden onder meer directeur was van NPO Radio en programmadirecteur van Omroep Gelderland, legde de geschiedenis van zijn favoriete medium radio in boekvorm vast. Het boek werd afgelopen dinsdag gepresenteerd op de dag dat het jubileumjaar begon. Want op 6 november 1919 was de eerste echte radio-uitzending onder auspiciën van radio-pionier Hanso Idzerda.
Westerhof is lyrisch over radio, zo schrijft Omroep Gelderland. “Opeens kwam de menselijke stem en de emotie de huiskamer in. Dat moet zo indringend zijn geweest. De twintigste eeuw wordt de eeuw van de televisie genoemd, maar ik vind dat radio daarmee tekort wordt gedaan.
Radio ging daaraan vooraf en de stap van gedrukte media naar radio is veel groter dan de stap van radio naar televisie. Toen kwamen media rechtstreeks de huiskamer binnen.“
“Radio is met primitieve middelen bedacht en uitgeprobeerd. Heel ambachtelijk, er zijn hele mooie toestellen gebouwd toen. Ik was heel erg onder de indruk van Philips, dat was toch de Apple van vorige eeuw. Ze werden heel gauw marktleider van de radio. Strijp-S in Eindhoven was gewoon het Silicon Valley van de vorige eeuw. De impact van radio is immens, het heeft ons leven veranderd.“
Westerhof laat in zijn boek veel radio-fenomenen de revue passeren, zoals Han Hollander, Frits Spits, Joost den Draaijer en uit deze tijd Edwin Evers. Hij behandelt ook de plek van radio in de loop der jaren. [Omroep Gelderland/Radio.NL]
Foto: screenshot YouTube