Search
Close this search box.

Jeugdserie Gips en Flikken Maastricht ook met audiodescriptie

Twee programma’s zijn in december bij NPO ook te zien die voorzien zijn van audiodescriptie: jeugdserie Gips, vanaf 6 december op NPO Zapp, en de nieuwe reeks van Flikken Maastricht, vanaf 7 december op NPO 1. Beide series zijn daardoor ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk.

Jeugdserie Gips en Flikken Maastricht ook met audiodescriptie Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is.

Dat zijn bijvoorbeeld de personages, gezichtsuitdrukkingen, locaties en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Door deze beschrijving kunnen blinden en slechtzienden het verhaal goed volgen.

Gips is een serie, geïnspireerd op de gelijknamige bestseller van Anna Woltz. Deze gaat over een 13-jarige meisje waarvan de ouders uit elkaar gaan met kerst. Gips wordt van donderdag 6 tot en met 24 december uitgezonden om 18.00 uur op NPO Zapp. Op vrijdag 7 december start om 20.25 uur op NPO 1 de dertiende reeks van politieserie Flikken Maastricht, met Victor Reinier en Angela Schijf in de hoofdrol.

NPO verzorgt per jaar enkele programma’s met audiodescriptie. Eerder dit jaar werden al seizoen 12 van Flikken Maastricht en de tweede serie van Klem met deze service uitgezonden. Daarnaast worden sinds 2016 alle Telefilms op NPO 3 (tegenwoordig Nieuwe Nederlandse Films geheten) en Teledocs met audiodescriptie aangeboden.

Earcatch
Bij het begin van elke aflevering komt een logo in beeld met een herkenbaar geluid, dat aangeeft dat het programma audiodescriptie heeft. Via de gratis app Earcatch zijn de beschrijvingen synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren. De audiodescriptie wordt via de hoofdtelefoon van de gebruiker apart aangeboden. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten