Na Groningen en Drenthe verandert vanaf 12 februari ook in Midden-Nederland de uitzendtechniek voor ethertelevisie. Dit heeft gevolgen voor iedereen in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland die via Digitenne of met een andere antenne televisie kijkt.
Het toepassen van de efficiëntere technologie is nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is. Ook gaan de televisiezenders nu grotendeels in HD-kwaliteit uitzenden.
Omdat de NPO faciliteiten met KPN deelt voor haar digitale ethertelevisienetwerk, gaan de landelijke en regionale publieke zenders gezamenlijk met Digitenne om naar DVB-T2.
Voor de ontvangst van DVB-T2 is nieuwe apparatuur nodig. KPN is momenteel hard bezig om de apparatuur van de klanten van Digitenne te vervangen. Dit gebeurd gefaseerd.
Andere ‘free-to-air’ kijkers moeten zelf een nieuwe ontvanger aanschaffen. Deze dient behalve DVB-T2 ook HEVC te ondersteunen. De ontvangers zijn in diverse webshops voor een paar tientjes te koop. Bewoners van het grensgebied met Duitsland kunnen ook over de grens terecht, waar de ontvangers in de meeste speciaalzaken te verkrijgen zijn. Veel televisies van na 2015 zijn overigens al van de juiste ontvanger voorzien.
Gefaseerd per regio worden alle masten van het digitale ethertelevisienetwerk netwerk omgebouwd. De omschakeling gebeurd in vijf fases. Fase 1 vond al reeds in oktober 2018 plaats en betrof de provincies Groningen en Drenthe. Overijssel, Gelderland en Flevoland vormen fase 2 en volgen dus op 12 februari.
Op 26 februari is Friesland aan de beurt, op 12 maart gevolgd door Noord-Brabant en Zeeland. Limburg en de provincies Noord- en Zuid-Holland volgen respectievelijk in april en juli. [Radiowereld.NL]
Plaatje: Pixabay