Het verbeteren van de relatie met de radiosector is een belangrijk speerpunt voor Agentschap Telecom (AT) in 2019. Dit schrijft de etherwaakhond in haar jaaroverzicht “Staat van de ether 2018.” Eind vorig jaar werd hiervoor al een motie ingediend.
In een brief van de Vereniging voor Commerciële Radio (VCR), die de landelijke commerciële radiostations vertegenwoordigd, die vorig jaar is verstuurd aan Staatssecretaris Mona Keijzer wordt vooral de wispelturigheid en het niet luisteren naar de sector van AT gehekeld. Ook ontbreekt het aan een transparant beleid.
FM-gedragslijn
Voorbeelden hiervan zijn het verplaatsen van zenders waarover AT erg moeilijk kan doen. Daarnaast is ook de manier waarop AT de ‘FM-gedragslijn netverbetering’ wil heropenen een doorn in het oog van de sector. AT wil dit onder dusdanige omstandigheden doen waardoor er eigenlijk geen ruimte meer is voor verbeteringen. Alle inbreng vanuit de sector is hierbij botweg genegeerd.
Handhaving
Ook is AT gaan strooien met lasten onder dwangsom voor niet in gebruik genomen FM-frequenties. In enkele gevallen gaat het hierbij om frequenties die lastig implementeerbaar zijn om redenen die ook bij AT bekend zijn. De betroffen radiostations zijn in gesprek met AT hierover, maar voordat deze zijn afgerond is AT onaangekondigd keihard gaan handhaven.
Tenslotte loopt er nog een rechtszaak tussen radiozender 100% NL en AT. Na een meting in april 2017 stelde AT vast dat het radiostation het verplichte percentage van 70% aan Nederlandstalige muziek net niet had gehaald en kreeg 100% NL een dwangsom opgelegd van 160.000 euro.
Echter, het percentage wordt door het AT nog verder naar beneden gebracht, omdat het Agentschap opeens van oordeel is dat de seconden waarop een deejay over het intro van een Nederlandstalig muzieknummer spreekt, niet mag meetellen voor het criterium ‘Nederlandstalige muziek’ waar 100% NL aan moet voldoen.
Motie
Vanwege de vele pijnpunten dienden Kamerleden Arne Weverling (VVD) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) vorig jaar een motie in die de verstandhouding tussen AT en de radiosector moet verbeteren. Deze motie werd aangenomen door de Tweede Kamer.
Speerpunt 2019
In haar jaaroverzicht schrijft AT nu: “Agentschap Telecom hecht aan een goede relatie met de omroepsector. Daarom is het agentschap met alle betrokken partijen in gesprek. Dit heeft nog niet tot die gewenste goede relatie geleid.”
“Eind 2018 is daarover een motie ingediend door Kamerleden Weverling en Sjoerdsma. Hierin wordt het agentschap gevraagd te komen tot een dialoog met de relevante marktpartijen om de relatie tussen de radiosector en Agentschap Telecom te verbeteren. Voor het agentschap is dat een belangrijk speerpunt in 2019.”
Taskforce?
Hoe het proces om de verstandhouding te verbeteren precies wordt aangepakt, is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt er weer een Taskforce onder leiding van een onafhankelijke voorzitter gevormd. Dit gebeurde eerder al voor de herindeling dan de verschillende DAB+-netten, tot tevredenheid van Staatssecretaris Keijzer. [Radiowereld.NL]