VK: Mededingingsautoriteit ziet problemen overnames door Bauer

De Engelse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) zit problemen als Bauer Media 50 lokale commerciële radiostations overneemt. Niet zozeer bij Bauer, maar meer bij de resterende onafhankelijke radiostations. Bij hen dreigt de landelijke reclameverkoop in te storten.

VK: Mededingingsautoriteit ziet problemen overnames door Bauer Eerder dit jaar maakte Bauer, eigenaar van onder meer Absolute Radio, Magic, Hits Radio en Kiss, bekend 50 lokale radiostations verspreid over het Verenigd Koninkrijk op te kopen.

Hiervoor werden de kleinere radiogroepen Lincs FM Group, Celador Radio, Wireless en UKRD overgenomen.

Omdat de verschillende waakhonden de overname nog moeten goedkeuren, opereren deze radiogroepen nog altijd als zelfstandige bedrijven.

Concurrentie
De Engelse mededingingsautoriteit CMA heeft inmiddels aangegeven door de consolidatie de nodige problemen te zien op het gebied van concurrentie. De landelijke reclameverkoop van Lincs, Celador, Wireless en UKRD wordt nu namelijk geregeld door First Radio Sales (FRS). Dit bedrijf verkoopt de reclame voor in totaal 118 lokale radiostations verspreid over het gehele Verenigd Koninkrijk en is vergelijkbaar met E-Power in ons land dat de (landelijke) reclameverkoop voor regionale commerciële radiostations verzorgt.

Indien de overname van de vier radiogroepen wordt goedgekeurd, dan brengt Bauer de reclameverkoop van haar aanwinsten onder bij haar eigen reclameverkoopmaatschappij. Hierdoor ziet FRS de helft van haar portfolio verdwijnen, alsmede een landelijk dekkend netwerk.

70% Inkomsten
Het gevolg is dat de resterende lokale radiostations minder interessant zijn voor landelijke adverteerders. De kracht is nu immers dat zij middels FRS landelijke dekking kunnen aanbieden.

Nu deze wegvalt dreigt een belangrijke inkomstenbron (deels) weg te vallen. Landelijke adverteerders zijn namelijk goed voor 70% van de reclame-inkomsten van de lokale radiostations.

De komende periode gaat Bauer met de CMA om tafel om te kijken hoe deze problemen verholpen kunnen worden. Mocht daar niets uit komen, dan gaat een onafhankelijke commissie de situatie onderzoeken en beslissen of de overnames door mogen gaan of niet. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email