Zoeken
Sluit dit zoekvak.

‘CvdM wijst onterecht nieuw handhavingsverzoek SterrenNL af’

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft alsnog een handhavingsverzoek van vorig jaar van RadioCorp (100% NL) tegen de publieke tegenhanger SterrenNL afgewezen. Het CvdM stelt dat de inhoud onderdeel is van een oudere zaak, namelijk het hoger beroep dat momenteel bij de Raad van State loopt (RvS).

‘CvdM wijst onterecht nieuw handhavingsverzoek SterrenNL af’ Gevraagd om een reactie noemt RadioCorp dit onterecht. Het commerciële radiobedrijf heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de Rechtbank Midden-Nederland.

Al jaren probeert RadioCorp het CvdM zover te krijgen om handhavend op te gaan treden tegen het digitale radiokanaal SterrenNL van AvroTros. Allereerst zou het station zonder wettige toestemming uitzenden op DAB+. Daarnaast zou het veranderen van de koppeling van SterrenNL van NPO Radio 2 naar NPO Radio 5 een significante inhoudelijke wijziging zijn.

Themakanalen dienen namelijk als verdieping of verbreding van een hoofdkanaal te dienen.

De Rechtbank van Midden-Nederland oordeelde tot twee keer aan toe dat SterrenNL zonder wettige toestemming op DAB+ uitzendt en het CvdM dus moet gaan handhaven. Hiertegen besloot de mediawaakhond in hoger beroep te gaan bij de RvS. Deze procedure loopt nog steeds. Wel besloot de voorzieningenrechter dat, zolang het hoger beroep nog loopt, het CvdM niet handhavend hoeft op te treden betreffende de punten waartegen dit beroep is ingesteld.

Van het verleggen van de koppeling van SterrenNL van NPO Radio 2 naar NPO Radio 5 oordeelde de rechter dat dit geen significante inhoudelijke wijzing betreft.

Koppeling met NPO Radio 5?
Maar de grote vraag is of er überhaupt wel sprake is van een koppeling tussen SterrenNL en NPO Radio 5. Sinds begin van het jaar heeft SterrenNL twee uur zendtijd gekregen op vrijdagmiddag op NPO Radio 5. Dat leidde toen nog tot een flinke rel omdat Bert Kranenbarg zijn uren op vrijdag moest inleveren.

SterrenNL-deejay en programmaleider Daniel Dekker reageerde daarop weer verbolgen in het AD: “We zijn al jaren bezig om een koppeling te maken tussen de subkanalen van de hoofdzenders. We gaan nu eindelijk twee uur Nederlandse muziek uitzenden op een van de vier publieke muziekzenders.” Kortom: zelfs de NPO en SterrenNL waren al van mening dat er helemaal geen koppeling was.

RadioCorp diende daarop een handhavingsverzoek in bij het CvdM over het feit dat er geen koppeling is tussen SterrenNL en een hoofdkanaal. Dat verzoek werd in oktober 2018 ingediend.

Het CvdM stelde keer op keer haar besluit over het handhavingsverzoek uit, waarna RadioCorp de mediawaakhond in augustus in gebreke stelde. Het CvdM stelde daarop dat zij al reeds in mei het verzoek had afgewezen, alleen is dit besluit om onduidelijke reden nooit bij RadioCorp aangekomen.

Pas na jaar inhoudelijk besluit
Pas op 18 oktober, een jaar na het indienen van het handhavingsverzoek, kwam er een inhoudelijk besluit, waarin het handhavingsverzoek is afgewezen. Volgens het CvdM is de inhoud van dit handhavingsverzoek onderdeel van het hoger beroep dat momenteel bij de RvS loopt en daarom wordt beschouwd als een herhaalde aanvraag.

Maar volgens RadioCorp directeur Herbert Visser is hier geen sprake van een herhaalde aanvraag, maar van een nieuwe zaak. En daarom is opnieuw een gang naar de rechtbank gemaakt.  

Als met overheidsgeld een concurrent voor een bestaand commercieel bedrijf wordt opgetuigd, dan mag normaal gezien in dit land het bestaande bedrijf vooraf bij de Minister een zienswijze indienen zodat rekening kan worden gehouden met schadelijke markteffecten”, betoogt Visser. “Maar als het om het volledig met overheidsgeld gefinancierde reclamevrije SterrenNL gaat mogen wij dat niet. Het Commissariaat voor de Media zou een onafhankelijke toezichthouder moeten zijn, maar in deze zaak kom ik telkens weer tot de conclusie dat het CvdM vooringenomen is, partij trekt voor de NPO en zich opwerpt als beschermer en belangenbehartiger van SterrenNL”. [Radiowereld.NL]