Bert Kranenbarg staat stil bij 95 jaar radionieuws op Radio 5

Bert Kranenbarg staat woensdagmiddag (22 april) is zijn programma op NPO Radio 5 stil bij het radionieuws. Op 1 oktober is het precies 95 jaar geleden dat het eerste nieuwsbulletin op de Nederlandse radio te horen was.

Bert Kranenbarg staat stil bij 95 jaar radionieuws op Radio 5 Begonnen onder de vlag van persbureau Vaz Dias, al vrij snel opgegaan in het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en sinds 1995 gemaakt door de NOS, eerst als het NOS Radionieuws en tegenwoordig heet het ook op de radio het NOS Journaal.

Nieuwslezers aan het woord
Bert Kranenbarg is in de geschiedenis van het Radionieuws gedoken. Hij praat daarover met (oud-)radionieuwslezers Donald de Marcas, Liselot Thomassen, Gert Klück, Amber Brantsen en Jeroen Overbeek.

De nu 86-jarige oud-nieuwslezer Donald de Marcas vertelt over hoe hij als hoorspelacteur en omroeper op die journalistieke afdeling terechtkwam. En over het verschil in de manier van werken in de ANP- en NOS-tijd.

Liselot Thomassen werkt sinds 1997 als nieuwslezer bij de NOS. Zij stond aan de basis van de vernieuwing van de bulletins per zender. Ze begon met het onderscheidende 3FM-nieuws in de ochtend bij Rob Stenders en werkt ook mee aan de speciale NOS Journaals voor NPO Radio 2 en NPO Radio 5, die helaas geschrapt zijn.

Gert Klück begon in 1990 als nieuwslezer en is op dit moment de ‘nestor’ van de afdeling. Hij heeft veel veranderingen meegemaakt in de 30 jaar dat hij voor het Radionieuws werkt, maar is de radio altijd trouw gebleven.

Jeroen Overbeek en Amber Brantsen begonnen als nieuwslezer op de radio maar maakten de overstap naar televisie. Daar beoefenen ze een heel ander vak, al blijven ook daar de feiten, de betrouwbaarheid, de inhoud en de objectiviteit cruciaal, net als op de radio.

Uitgebreide podcast
Bert op 5 staat iedere week stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van Bert op 5 is woensdag een verkorte versie te horen van het gesprek over het Radionieuws.

De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt woensdag na de uitzending als aflevering 22 in de podcastserie RadioReuzen. [Radiowereld.NL]
Fotocollage: Kro-Ncrv

Gerelateerde berichten