Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ere Zilveren Reissmicrofoon voor Peter van Bruggen

Dit jaar wordt de Ere Zilveren Reissmicrofoon toegekend aan Peter van Bruggen. Dit maakte juryvoorzitter Vincent Bijlo wornsdagavond bekend. De radio-oeuvreprijs wordt pas op 25 juni uitgereikt. Van Bruggen is de negende winnaar van de radio-oeuvreprijs.

Ere Zilveren Reissmicrofoon voor Peter van BruggenPeter van Bruggen
Hij werd voonamelijk bekend door zijn Radio 3 programma Het Weeshuis van de Hits. En daarnaast door zijn ochtendprogramma The Breakfast Club op de zelfde zender met Jeanne Kooijmans.

Nadat hij al een carrière als schrijvend journalist was gestart (Haagse Post, Muziekkrant OOR), begon hij rond 1978 aan een loopbaan bij de Kro-Radio die feitelijk nooit is opgehouden. Zijn pensionering, nu ruim zes jaar geleden, leek even het einde.

Maar Peter van Bruggen is gewoon doorgegaan. Dat bewijst hij met De Midzomernachtsdroom, zijn podcasts die tot radioprogramma’s bewerkt zijn en de afgelopen jaren enige tijd op zaterdagnacht werden uitgezonden door BnnVara op NPO Radio 1. Ze bevatten de beste elementen van de legendarische programma’s die hij in het verleden maakte al Weeshuis van de Hits, Nachtrijder en Route du Soleil.

Van Bruggen is een verhalenverteller, die de radio als medium heeft gekozen. Momenteel zijn bewerkte interviews met grote popsterren (Elton John, Blondie) te horen als podcast in Soudcheck op Radio 5.

Peter recyclet soms onderdelen uit zijn immense archief, maar nooit is dat storend en nog altijd worden nieuwe hoofdstukken toegevoegd, zoals vorige zomer een Midzomernachtsdroomover Trump. Van Bruggen heeft met zijn beeldende manier van radio maken veel aan het medium toegevoegd.

Het is de zevende keer in de geschiedenis van de Zilveren Reissmicrofoons dat deze oeuvreprijs aan een persoon wordt toegekend. Vorig jaar ontving Felix Meurders de radioprijs. In totaal werd de Ere Reissmicrofoon tien keer uitgereikt. Niet alleen personen, maar ook radioprogramma’s kunnen deze prijs winnen.

De jury van de Zilveren Reissmicrofoon bestaat dit jaar uit uit radiorecensenten en mediajournalisten Edwin Wendt, Frederique de Jong, Jan Emous, Roeland van Zeijst en juryvoorzitter Vincent Bijlo.

Zilveren Reissmicrofoon
De Zilveren Reissmicrofoon is vernoemd naar EugenReiss. Hij was de ingenieur die ervoor zorgde dat de reeds bestaande microfoons dusdanig werden aangepast, zodat deze ook voor radio-uitzendingen geschikt werden. De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogrammaof de beste radiomaker van het jaar werd voor het eerst uitgereikt in 1966. De prijsuitreiking wordt georganiseerd via de Stichting Nipkow. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten