Dave Minneboo over Qmusic: We spelen Champions League

Qmusic is in de ‘winning mood’. Het radiostation zag het afgelopen jaar haar luistercijfers flink groeien en is de zelfs marktleider bij de doelgroep 20-49 jaar. “We spelen Champions League”, zegt programmabaas Dave Minneboo in het jaarverslag van DPG Media. “Dat doen we stabiel, en vol vuur.”

Dave Minneboo over Qmusic: We spelen Champions League In 2019 kwam Qmusic al heel even dicht bij het marktleiderschap bij de voor adverteerders belangrijke doelgroep 20-49 jaar, maar de afgelopen meting was het eindelijk raak en werd concurrent 538 voor het eerst verslagen.

Voor dat laatste stapje kreeg het station wel hulp een flinke coranacrisis en een non-stop versie van Qmusic op FM in de Randstad.

Verbreding
De afgelopen periode is Qmusic verbreed. Werd eerst vooral de doelgroep 20-34 jaar aangesproken, nu richt het station zich op luisteraars tot 49 jaar. “Wij spitsen ons toe op de bovenkant van onze doelgroep – op mensen tegen en in de veertig,” verklaart Minneboo. “Het gekke was dat Qmusic er bij die groep altijd al goed op stond. Maar de vanzelfsprekendheid om op ons af te stemmen was er niet altijd. Door het binnenhalen van de Top 40 is dat veranderd.

We richten ons overdag primair op de werkende Nederlanders. Die zijn net iets ouder dan voorheen, ze zijn ook loyaler en: ze luisteren langer”, aldus de programmabaas van Qmusic in het jaarverslag van eigenaar DPG Media.

Vertrek Evers
Volgens Minneboo heeft Qmusic ook optimaal gebruik gemaakt van het vertrek van Edwin Evers eind 2018 bij Radio 538. “Mattie & Marieke begon op een ideaal moment. Top-presentator Edwin Evers vertrok bij Radio 538 en er was in het radiolandschap in de ochtend even sprake van een level-playingfield. Daar heeft onze show de eerste grote slag geslagen.

Mattie Valk en Marieke Elsinga presenteren sinds september 2018 de ochtendshow op Qmusic met als resultaat dat de cijfers in de ochtends nog nooit zo hoog zijn geweest. Dat kostte Qmusic overigens ook flink wat centen, want het station gaf vorig jaar miljoenen aan marketing uit.

Het hele jaar door was reclame voor Mattie & Marieke te zien langs de snelwegen, in bushokjes, op treinstations en bij tankstations.

Toch verbaast Minneboo zich erover hoe snel het duo zo populair is geworden. “Het is onvoorstelbaar hoe snel Mattie & Marieke een merknaam zijn geworden, en de rek is er nog lang niet uit. Hun succes is van groot belang. If you win the morning, you win the day…” [Radiowereld.NL]
Foto: Qmusic