Search
Close this search box.

AT: Geen verboden verbondenheid Radio Limburg en Qmusic NL

Volgens Agentschap Telecom (AT) is er geen spraken van verboden verbondenheid tussen Qmusic Nederland en Radio Limburg 97FM BV. Dit oordeelde de etherwaakhond op het bezwaar op de toewijzing kavel FM-kavel B05 aan Radio Limburg voor Qmusic Non-stop Maximum Hits.

AT: Geen verboden verbondenheid Radio Limburg en Qmusic NL Tida, eigenaar van het regionale FM-kavel in Brabant waarop Radio 10 Brabant op te horen is, had bezwaar aangetekend tegen de toewijzing van het voormalige Fresh FM kavel in de Randstad aan Radio Limburg.

Volgens Tida was er spraken van een ongeoorloofde verbondenheid tussen Radio Limburg en Qmusic Nederland, omdat Qmusic in 2014 een zogenaamde agiostorting heeft gedaan van 525.000 euro in de Radio Limburg Holding. Met dit bedrag is Radio Limburg 97FM BV en bijbehorend FM-kavel in Limburg gekocht. Hierop is Qmusic Limburg te horen.

Mede doordat Qmusic Nederland de enige financier is van de aankoop Radio Limburg is het niet onaannemelijk dat Qmusic Nederland in belangrijke mate de gang van zaken kan bepalen, ook al staat op papier dat Qmusic maar voor 25% aandeelhouder is van de Radio Limburg Holding.

De voorzieningenrechter ging hier vorige maand grotendeels in nee en oordeelde dat AT opnieuw moet onderzoeken of er verbondenheid is tussen Qmusic Nederland en Radio Limburg. Dat oordeel moest AT binnen vier weken vellen.

Bezwaar afgewezen
Vrijdag heeft AT alsnog haar besluit bekendgemaakt. Volgens AT is de zogenaamde agiostorting voor de aankoop van radio Limburg ruim voor de verlening van het FM-kavel in Limburg in 2017 gedaan. Tegen deze verlenging is door Tida geen bezwaar ingediend waardoor deze onherroepelijk is. Ook de destijds uitgevoerde toets naar verbondenheid door het Commissariaat voor de Media rechtsgeldig is.  Zaken van voor deze tijd zouden daarom volgens AT niet meer aangedragen kunnen worden in het bezwaar op de toekenning van kavel B05.

Daarnaast stelt AT dat nergens uit blijkt dat Qmusic Nederland het beleid bepaald bij Radio Limburg en dat de agiostorting ook gebruikt is voor de aankoop van kavel B05.

AT wijst het bezwaar van Tida op het toewijzen van kavel B05 aan Radio Limburg dan ook af, waardoor Qmusic Non-stop Maximum Hits kan blijven uitzenden in de Randstad. Tegen dit besluit kan Tida nog in beroep gaan.

“Radio Limburg is tevreden met het besluit van het Agentschap Telecom”, zo laat Michael Bartelet van Radio Limburg weten. “Het Agentschap heeft alle bezwaren van Tida afgewezen en geconcludeerd dat er geen sprake is van verboden verbondenheid tussen Radio Limburg en Qmusic. We zijn blij dat de uitspraak van het Agentschap Telecom dit opnieuw bevestigt.” [Radiowereld.NL]