Het zeer lokale Amsterdamse middengolfstation AMsterdam 1485 is maandag (13 juli) 4 jaar in de lucht. Nadat Agentschap Telecom (AT) in 2016 de laagvermogen middengolfregeling had opengesteld was Herbert Visser één van de eersten die zo’n vergunning aanvroeg.
Vogeltjesdans
Het eerste jaar was op AMsterdam 1485 alleen De Vogeltjesdans te horen. Daarna een paar jaar uitsluitend The Beatles. En sinds het afgelopen jaar staat er een raspberry Pi (een minicomputer) te draaien met daarop muziek van de Amerikaanse bands Chicago, Steely Dan, Fleetwood Mac en Stevie Wonder. Verder geen jingles en ook geen presentatie.
“Ik had voorafgaande aan 2016 in m’n contacten met het AT al regelmatig gevraagd om de AM-band voor laagvermogen radiostations open te stellen”, vertelt Visser. “Ik bleek niet de enige te zijn geweest die dat deed. Het AT pakte de signalen die men dus van meerdere personen kreeg voortvarend op en kwam met deze regeling, waarmee eindelijk radiofanatici op een laagdrempelige manier een zendvergunning konden krijgen en leuke radioprogramma’s konden gaan maken en die ook echt gaan uitzenden in de ether.”
“Toen de regeling in 2016 werd opengesteld was het erg stil op de middengolf (AM). Deze omroepband was met afstand de belangrijkste manier om radio te kunnen luisteren tussen 1920 en 1980, maar in 1980 versloeg de FM de AM voor het eerst en begon de klad erin te komen. Dezelfde beweging die we nu veertig jaar later weer zien van FM naar de combinatie online en DAB+. Ik dacht destijds nog: na hier vele jaren over te hebben ‘gezeurd’ moet ik nu wel zelf een vergunning aanvragen want anders wordt er een officiële nieuwe regeling in de Staatscourant geplaatst maar komt er helemaal niemand.”
Storm
“Maar het liep meteen storm en bij Agentschap Telecom zélf wisten ze ook niet wat er gebeurde. Ze hadden de grote belangstelling niet verwacht. Waar het dus vier jaar geleden nog stil was, zender er inmiddels maar liefst meer dan honderd verschillende radiostations uit op de oude AM-band met veelal verrassende muziekformats” vervolgt Visser.
“In vrijwel alle gevallen gaat het daarbij om mensen of teams die radioprogramma’s maken en uitzenden zoals ze die zelf ook graag zouden willen horen in de ether. En samen met de voormalige Engelse zeezender Radio Caroline, die sinds een paar jaar uitzendt op de AM-frequentie 648 kHz en in vrijwel heel Nederland ook goed te ontvangen is, is de middengolf voor hobbyisten daarmee weer helemaal leuk geworden.”
De 1 Watt vergunning van AMsterdam 1485 is geen echte hele Watt. Voor radiostations op de 1485 kHz geldt dat de zender niet meer vermogen mag leveren dan 1 Watt PEP (peak-envelope power) en die zendkracht moet dus uit de zender komen en niet uit de antenne. In de praktijk houdt dit in dat er met slechts 0.25 watt kan worden uitgezonden. Met een ideale antenne is het bereik met zo’n laag vermogen hooguit een kilometer of 3.
Veredelde dummyload
“Ik haal maximaal 2 kilometer maar niet in alle richtingen” zegt Visser, die in het dagelijks leven werkzaam is als directeur bij de landelijke radiozenders 100% NL en Slam. Amsterdam 1485 maakt gebruik van een speciaal in Amerika vervaardigde isotron-antenne. Volgens ‘kenners’ is dit een veredelde dummyload (een testantenne enkel bedoeld om de zender mee te kunnen meten maar die verder geen signaal de ether in stuurt) waarmee je nog niet eens de straat uitkomt. Maar Visser is er tevreden mee.
De 100% NL en Slam-directeur is verder op zondagochtend van 9 tot 10 ook nog actief op de kortegolf met “SuperClan Radio”; een voormalige piraat uit de jaren ‘80 die alweer jarenlang gebruik maakt van Duitse kortegolfzenders op 6070 en 7440 Kilohertz. Dit station is alleen te ontvangen door mensen die beschikken over een speciaal kortegolftoestel en als antenne 30 meter koperdraad in de tuin spannen. [Radiowereld.NL]