Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Overheid consulteert FM-gedragslijn 2021

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is een consultatie gestart over het opnieuw openstellen van de ‘FM-gedragslijn netverbetering.’ Omroepen konden door deze mogelijkheid tot september 2015 wijzigingen in hun FM-vergunningen aanvragen.

Overheid consulteert FM-gedragslijn 2021 Door het wijzigen van de vergunningen konden veel radiozenders hun ontvangst op FM optimaliseren/verbeteren. Van de 169 aangevraagde wijzigingen werden er voor 100 toestemming gegeven door Agentschap Telecom (AT).

Ter voorbereiding op de geplande veiling van FM-frequenties, wat uiteindelijk een verlenging werd, werd de FM-gedragslijn in september 2015 stopgezet.

Heropening in 2018?
In 2018 waren er al plannen om de FM-gedragslijn opnieuw open te stellen, alleen wilde EZK toen als peildatum opeens 2003 gaan gebruiken om de ingediende verbetervoorstellen te beoordelen. Mede doordat er ook een eis gesteld werd aan de maximale toename van het demografische bereik, kon er eigenlijk niets meer verbeterd/geoptimaliseerd worden aangezien de bevolking in Nederland sinds 2003 al met ruim een miljoen gegroeid was.

Nieuwe poging
Nu, bijna drie jaar later, gaat de FM-gedragslijn zeer waarschijnlijk weer opengesteld worden. Het plan is onderdeel van de gesprekken die de radiosector, onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan, voert met AT om de onderlinge relatie te verbeteren.

Hiermee wordt de motie uitgevoerd die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer.

Voorwaarden
Het belangrijkste punt van aanpassing ten opzichte van de plannen uit 2018 is dat de peildatum nu gesteld wordt op 1 januari 2020. Grofweg komt het er dus op neer dat de huidige situatie het uitgangspunt is voor de berekeningen.

Ten opzichte van de peildatum mag het demografische bereik van landelijke commerciële radiostations met maximaal 3% toenemen. Voor niet-landelijke vergunninghouders geldt een toename van maximaal 30% demografisch bereik. Voor geografisch bereik geldt geen beperking.

Daarnaast blijft van kracht dat de zogenaamde ‘groene gebieden’ (het gebied waarin de voorspelde FM-ontvangst van de betreffende kavel voldoet aan de zogenoemde zerobaseplanningsnorm) van andere vergunninghouders niet aangetast mag worden. Voor de paarse gebieden (gebieden waar ontvangst wel mogelijk was, maar niet aan de norm voldoet) geldt dat deze alleen mocht worden aangetast als de andere vergunninghouder hiermee akkoord gaat.

Tevens moet van een geplande steunzender geografische overlap met de groene en/of paarse gebieden van de vergunning zijn. Steunzenders moeten wel netgebonden zijn. Dat wil zeggen dat ze op maximaal 0,4 MHz afstand van de aansluitende zender uitzenden.

Voor publieke omroep mag een wijzigingsaanvraag alleen betrekking hebben op netverbetering in gebieden binnen het wettelijke verzorgingsgebied van die omroep.

Procedure
De procedure voor het aanvragen van een netverbetering blijft gelijk met een informele voorfase waarin een onderbouwd voorstel ingediend kan worden bij AT, die deze vervolgens controleert (basischeck). Mocht AT oordelen dat de verbetering mogelijk is, dan kan deze formeel aangevraagd worden, waarna de aanpassing internationaal gecoördineerd kan worden.

Reacties op de FM-gedragslijn 2021 kunnen tot en met 10 maart ingediend worden. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten