Fresh en Salland verliezen rechtszaak tegen veiling FM-kavels

SB Radio, het bedrijf achter Fresh FM, Salland Broadcasting zijn in het ongelijk gesteld in hun zaak tegen het Bekendmakingsbesluit van de veiling van vier regionale FM-kavels vorig jaar. SB Radio vocht de veiling van kavel B05 in de Randstad aan, terwijl Salland B28 in Deventer aanvocht.

Fresh en Salland verliezen rechtszaak tegen veiling FM-kavels In juli 2019 werd bekend dat vier regionale FM-kavels geveild gingen worden. Naast kavels B05 en B28 gingen ook kavels B34 (Stadskanaal) en B29 (Oldenzaal) onder de hamer. In februari 2020 vond deze veiling plaats.

SB radio was het niet eens dat kavel B05 geveild ging worden, terwijl Salland Broadcasting zich niet kon vinden in de veiling van kavel B28. Omdat de veiling van de vier FM-kavels onder één bekendmakingsbesluit valt, moest bezwaar aangetekend worden tegen het gehele besluit.

Kavel B05 in de Randstad
Kavel B05 werd al in 2018 geveild, waarbij SB Radio het winnende bod uitbracht. Echter werd de vergunning in september van dat jaar alweer ingetrokken door Agentschap Telecom (AT), omdat SB nog niet het hele veilingbedrag had betaald. Ook waren de FM-frequenties nog niet in gebruik genomen.

Volgens SB Radio had kavel B05 in 2020 niet geveild mogen worden, omdat er nog enkele procedures over de intrekking van de vergunning zouden lopen. Maar in november 2019 oordeelde de rechter dat AT de vergunning terecht had ingetrokken. In maart 2020 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven het hoger beroep kennelijk niet-ontvankelijk verklaard wegens het niet op tijd betalen van het griffierecht. Ook andere zaken van de SCOEZH, de oude vergunninghouder van Fresh, zijn niet-ontvankelijk verklaard.

De rechter is daarom van mening dat de intrekking van de eerder verleende vergunningen voor kavel B05 onherroepelijk is geworden en SB Radio in deze zaak daarom geen procesbelang meer heeft.

Kavel B28 in Deventer
Salland Broadcasting was het niet eens met het besluit dat kavel B28 niet al in 2018 werd geveild, maar pas vorig jaar, ondanks dat het kavel al enige tijd braak lag. AT besloot dit kavel, samen met kavel B29 op de plank te laten liggen, omdat er een herverdeling van de verschillende DAB+-netten gepland was. B28 was oorspronkelijk gekoppeld aan een tweede regionaal kavel voor oost-Nederland op kanaal 6C. Dit kavel is echter nooit in de lucht gebracht.

Bij de veiling vorig jaar waren beide kavels echter aan het bestaande regionale DAB+-kavel voor Oost-Nederland op kanaal 6B gekoppeld. Hierop was inmiddels weer ruimte vrijgekomen. Salland is echter van mening dat AT kavel B28 met ruimte op 6C alsnog aan haar toewijst, aangezien Salland al in 2017 een aanvraag had gedaan voor dit kavel. In 2019 oordeelde de rechter al dat deze aanvraag terecht was afgewezen dor AT.

Salland deed zelf ook mee aan de veiling in 2020, maar uiteindelijk deed Radio Continu het hoogste bod voor kavel B28.

De rechter is echter van mening dat Salland geen procesbelang heeft bij haar beroep. Het instellen van beroep tegen het Bekendmakingsbesluit 2019 heeft geen schorsende werking zodat daarmee niet kan worden bereikt dat de veiling wordt stopgezet. Ook kan Salland met het beroep niet bereiken dat het kavel rechtstreeks wordt toegewezen met koppeling aan 6C. het wijzigen van de DAB+-koppeling is geregeld in het Nationaal Frequentie Plan en daartegen is destijds geen bezwaar aangetekend.

Meer juridische procedures
Met deze twee uitspraken is er overigens nog geen einde gekomen aan de juridische procedures rondom de veiling van de vier regionale FM-frequenties. TiDa heeft nog een zaak lopen over de toewijzing van kavel B05 aan Radio Limburg, die hierop Qmusic Non-stop Maximum Hits uitzendt. Eerder oordeelde de rechter dat Radio Limburg mogelijk onterecht is toegelaten tot de veiling, maar AT oordeelde later dat de toelating wel rechtmatig was. [Radiowereld.NL]