De tijdsbeperking voor gesproken woord over intro’s en outro’s van muziek voor commerciële radiostations is officieel geschrapt. Daarmee is een einde gekomen aan de meest bizarre zaak in radioland over een wet die eigenlijk helemaal niet bestond.
Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media heeft hiervoor Regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep (AGF) laten aanpassen, zo blijkt uit publicatie in de Staatscourant.
In de AGF staat nu vermeld dat als er over een intro of outro van een plaat gepraat wordt door een deejay, dat dit als muziek meetelt.
“Met deze wijziging wordt voorzien in een begripsbepaling voor de term muziek” zo schrijft Slob. “Duiding van deze term is nodig, omdat reeds enige tijd de vraag leeft wanneer tijdens de radiozendtijd sprake is van muziek, en wanneer van spraak.”
Het schrappen van de spraakbeperking over intro’s en outro’s van muziek maakt deel uit van de gesprekken die de radiosector, onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan, voert met Agentschap Telecom om de onderlinge relatie te verbeteren.
Hiermee wordt de motie uitgevoerd die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer.
Ondanks dat het schrappen van de beperking vorig jaar al werd aangekondigd, heeft het nog een jaar geduurd voordat het eindelijk officieel geregeld was.
Beperking
Voor de vijf landelijke geclausuleerde FM-kavels voor muziekstations geldt een beperking voor wat ze uit mogen zenden.
Zo is voor bijvoorbeeld 100% NL vastgelegd dat de zender tenminste 70% Nederlandstalige muziek uit moet zenden tussen 7 en 19 uur en tenminste 20% niet-Nederlandstalige muziek uit Europa. Voor Sublime is vastgelegd hoeveel klassieke of jazz muziek de zender uit moet zenden. Ook Slam en Radio Veronica kennen dergelijke beperkingen.
AT verzon nieuwe regel
In 2018 besloot Agentschap Telecom (AT) opeens dat als een deejay een plaat aan- of afkondigt door de intro of outro van een plaat, dat dit dan niet mee mag tellen als muziek. Het gevolg was dat radiozender 100% NL in 2018 een torenhoge last onder dwangsom van AT kreeg opgelegd wegens het draaien van iets te weinig Nederlandstalige muziek. Mede doordat AT opeens de seconden waarin een deejay over het in- of outro van een plaat praatte van de zendtijd afhaalde, kwam het percentage net onder de 70% uit.
100% NL besloot echter bezwaar aan te tekenen tegen de sancties en de nieuwe regel, die overigens nergens omschreven stond. Duidelijk werd daarbij dat AT ook niet helemaal zeker van haar zaak was. Zo gaf het Agentschap het IVIR, het Instituut Voor Informatierecht in Amsterdam, opdracht om een juridisch oordeel te vellen naar spraak over intro’s en outro’s van muziek op de radio.
Compensatie
Het IVIR stelde dat indien er gesproken wordt over muziek, de muziek van ondergeschikt belang is. Maar omdat 100% NL terecht stelde dat het op de radio gebruikelijk is dat een deejay over het intro of outro van een plaat een aan- of afkondiging doet, stelde het IVIR voor om 5 seconden van deze spraak toch mee te tellen als muziek.
AT stelde daarop voor om 10 seconden van gesproken woord van een deejay over een intro of outro mee te tellen als muziek. Daarnaast halveerde de etherwaakhond de opgelegde last onder dwangsom voor het draaien van te weinig Nederlandstalige muziek.
In 2019 besloot de rechter echter dat niet kan worden gesteld dat muziek of spraak boven- dan wel ondergeschikt is. Wel stelde de rechter dat die latere 10 seconden intro / outro-regel een beleidsregel is die AT in alle redelijkheid had mogen maken.
Maar nu is de 10 seconden regel alsnog geschrapt en tellen muziekstukken waarbij een deejay dit stuk aan- of afkondigt door de in- of outro heen weer volledig meetellen als muziek. Na inventarisatie bleek dat de gehele commerciële radiosector deze 10 seconden regel onzinnig vindt. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay