Radioprogramma De Muzikale Fruitmand viert 50-jarig jubileum

Met een extra lange uitzending op NPO Radio 5 viert ‘De Muzikale Fruitmand’ haar 50-jarig jubileum. Het radioprogramma van de EO staat al sinds 1971 bekend als hét christelijke verzoekprogramma voor psalmen, lofzangen en christelijke liederen.

Radioprogramma De Muzikale Fruitmand viert 50-jarig jubileum In de afgelopen vijftig jaar werden duizenden christelijke verzoeknummer gedraaid voor verjaardagen, jubilea of speciaal voor iemand die een steuntje in de rug kon gebruiken.

Het radioprogramma ‘De Muzikale Fruitmand’ is bijna even oud als de EO, die in 1967 werd opgericht. Het is één van de langstlopende programma’s op de Nederlandse radio. Aanvankelijk was het programma op de popzender Hilversum 3 te horen. Het programma trok in die tijd op het hoogtepunt 3 miljoen luisteraars en klonk in kantines en op bouwplaatsen.  

Het bijzondere is dat het programma in die vijftig jaar nagenoeg onveranderd is gebleven, behalve verandering van zender. Van het begin af aan is ‘De Muzikale Fruitmand’ al een verzoekprogramma voor psalmen, lofzangen en christelijke liederen.

EO-presentator Tjitske Volkerink: “De kracht van de ‘Fruitmand’ is de onderlinge liefde voor elkaar. Het is écht een programma voor en door de luisteraars. Zij maken het programma met hun verhalen en verzoeken. Het enige wat wij doen, is dat goed begeleiden. En dat al vijftig jaar lang.

Meest aangevraagd
Het meest aangevraagde nummer in al die tijd is: ‘Er is een God die hoort’, gevolgd door ‘Wat de toekomst brengen moge’ en ‘Ik zal er zijn’. Ook psalmen zijn zeer geliefd bij het Fruitmand-publiek. De populairste psalm is psalm 68 (met name vers 10) ‘Geloofd zij God met diepst ontzag’. Psalm 84 (Wat hou ik van uw huis) en psalm 121 (Ik sla mij ogen op en zie) zijn ook erg populair. Mannenkoren doen het ook goed. Het Urker Mannenkoor ‘Halleluja’ is het meest aangevraagde koor.  

Jubileummaand
De Muzikale Fruitmand-jubileummaand begint op zondag 23 mei tijdens het Pinksterevenement Opwekking, die dit jaar ook zijn 50e editie viert. Een uur van het programma is dan als videostream te bekijken. De presentatie is dan in handen van Tjitske Volkerink en Gerja Wolf.

En op zondag 30 mei is er ook nog een extra lange uitzending van De Muzikale Fruitmand van 18.00 tot 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Tussen 20.00 – 21.00 uur is de uitzending live te volgen op het YouTube kanaal van de EO. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email