Zoeken
Sluit dit zoekvak.

“Verzevenvoudiging bedragen commerciële FM-frequenties”

De vier ongeclausuleerde commerciële radiostations moeten voor de noodverlenging van hun FM-vergunningen fors meer gaan betalen dan ze momenteel doen. Het zou gaan om een verzevenvoudiging van de bedragen.

Dit bleek donderdag uit vragen die gesteld werden tijdens de Commissie vergadering Telecommunicatie van de vaste commissie Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Woensdagmiddag maakte Staatssecretaris Keijzer van EZK bekend alsnog de in oktober aangenomen motie te volgen en de bestaande commerciële FM-vergunningen met drie jaar te verlengen. Het gaat om een noodverlenging vanwege de door de coronacrisis gedaalde reclame-inkomsten.

Ook werd bekend dat de geclausuleerde kavels (100% NL, Slam, BNR, Sublime en Veronica), net als nu, geen vergoeding verschuldigd zijn. Zij betalen in de vorm van hun clausule.

Ongeclausuleerde kavels
De vier ongeclausuleerde FM-kavels (Radio 538, Sky Radio, Qmusic en Radio 10) moeten wel een jaarlijkse vergoeding voor de noodverlenging gaan betalen. Ook nu betalen deze stations al jaarlijks voor het gebruik van hun frequenties.

Radio 538 tikt momenteel al jaarlijks 464.800 euro af voor het gebruik van de FM-frequenties. Voor Sky Radio bedraagt dit bedrag 505.800 euro en voor Qmusic 551.600 euro. Radio 10 betaalt het minst met 117.800 euro.

“Aanzienlijk bedrag”
Keijzer schreef woensdag in haar brief aan de Tweede Kamer al dat deze vier partijen voor de noodverlenging “een aanzienlijk bedrag” moet worden betaald. Deze bedragen zijn momenteel nog niet openbaar.

Maar uit vragen die donderdag tijdens de commissievergadering gesteld werden, blijkt dat het om een verzevenvoudiging van de bedragen zou gaan ten opzichte van wat de stations nu betalen voor de frequenties. En dat ondanks de coronacrisis. Diverse Kamerleden, waaronder Dion Graus van de PVV en Pieter Grinwis van CU, vroegen de Staatssecretaris hoe dit kan.

De verlengingsprijzen moeten marktconform zijn”, legde Keijzer uit, zonder in detail te treden. “Daar is een systematiek voor ontwikkeld door SEO. Die is in eerdere situaties goedgekeurd. Die systematiek is toegepast om de waarde van een verlenging met een hele korte looptijd te kunnen berekenen. Die verlening komt dan bovenop de bestaande termijn van vijf jaar. En in deze systematiek worden ook de meest recente economische en marktontwikkelingen meegenomen.”

Handjeklap
De vier landelijke stations hebben de prijzen inmiddels al te horen gekregen. “En ik snap best dat ze daar van schrikken, maar ik kan hier niet handjeklap doen. Dat gaat gewoon niet. Temeer omdat ook andere partijen dit zeer nadrukkelijk volgen.” Daarmee doelt de Staatssecretaris onder meer op Kink, die fel tegen de noodverlenging is en graag wil dat er een herverdeling van de bestaande FM-kavels komt.

“Nogmaals, ik moet marktconforme prijzen in rekening brengen,” benadrukt Keijzer. “Doe ik dat niet, dan kan dat gezien worden als staatssteun. Als het gezien wordt als staatssteun en de Europese Commissie wordt daarop gewezen, kan ik gedwongen worden dat geld terug te halen met rente.”

Eind mei of begin juni wordt de gehele rapportage van SEO inclusief de verlengprijzen openbaar geconsulteerd. Aan de hand van de reacties uit de radiosector neemt Keijzer vervolgens een definitief besluit over de voorwaarden van de noodverlenging. Daarnaast overwegen diverse partijen een motie in te dienen tegen de hoge prijzen. [Radiowereld.NL]