Jurre Bosman: NPO Radio 5 jaagt digitalisering enorm aan

NPO Radio 5 jaagt de digitalisering van de radio enorm aan. Dit vertelde Jurre Bosman, directeur audio van de NPO, woensdagmiddag op de zender. Ook vertelde hij dat er geen plannen zijn om Radio 5 een FM-pakket te geven.

Jurre Bosman: NPO Radio 5 jaagt digitalisering enorm aan Volgens de laatste luistercijfers scoort NPO Radio 5 momenteel een marktaandeel van 5,9%. En dat zonder FM-dekking.

Vooral luisteraars van Radio 5 opperen dan ook om het FM-kavel van 3FM of Radio 4 over te doen, omdat deze zenders minder luisteraars hebben dan Radio 5.

Geen wedstrijd
Toch gaat dat niet gebeuren. “Het is niet zo dat de zenders met de meeste luisteraars de volgende dag automatisch de FM-frequentie krijgt”, legt Bosman uit. “Radio 1, 2, 3FM en 4 zitten al tientallen jaren op de FM. Ze daaraf halen, welke zender dan ook, zou eigenlijk een nadeel zijn voor de luisteraars van die zender.

En we zien bij Radio 5 dat juist die zender de digitalisering enorm aanjaagt”, vervolgt de directeur audio. “Dat luisteraars zoveel van Radio 5 houden en moeite willen nemen om die zender aan te hebben, dat je ziet dat mensen zich erin verdiepen.

‘Radio 5 heeft FM niet nodig’
Momenteel luistert al ruim een kwart van de Radio 5 luisteraars via DAB+ naar de zender, terwijl een derde (ook) voor internet kiest. “Ik denk dat Radio 5 bewijst dat je FM niet nodig hebt om een heel trouw publiek te vinden, dat moeite wil nemen en elke dag terugkomt naar de zender, waar ze ook zijn.”

Ook denkt Bosman dat het belang van FM de komende jaren afneemt. Hij bevestigt daarmee het standpunt dat Paul Römer, Radio- en TV-baas van Talpa, eerder dit jaar al innam. “We zien al dat het terugloopt,” stelt Bosman. “Ook bij andere zenders luisteren mensen steeds vaker digitaal. Tot dat de FM een keertje uitgaat. En we hebben er nu voor gekozen, samen met de omroepen, om de FM-frequenties zoals we die hebben, te houden zoals het nu is.

Kabelradio
De komende maanden moet het gros van de Radio 5-luisteraars echter op zoek naar een andere manier om naar de zender te luisteren. Ziggo is namelijk begonnen met het afschakelen van analoge kabelradio. Eind dit jaar moet die hele operatie afgerond zijn. “Dat is niet onze beslissing, dat beslist Ziggo zelf,” verduidelijkt Bosman.

De radiobaas van de NPO vraagt zich af of het niet eens tijd is voor een gedragsverandering. “Mensen zijn vaak wel gewend om eens in de zoveel jaar een nieuwe telefoon te kopen en een radio moet soms wel 40 jaar meegaan. Maar ik denk dat je daarvan ook moet zeggen ‘Ik koop eens een nieuwe met meer mogelijkheden’.” [Radiowereld.NL]
Foto: NPO / Michel Schnater

Gerelateerde berichten