VCR-voorzitter Römer: Lijkt wel of EZK radiomarkt kapot wil maken

Het lijkt er sterk op dat het Ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) de Nederlandse radiomarkt kapot wil maken in plaats van redden. Dit stelt VCR-voorzitter Paul Römer in een interview met Adformatie. Grote twistpunt is verlengingsprijzen voor de FM-vergunningen.

VCR-voorzitter Römer: Lijkt wel of EZK radiomarkt kapot wil maken In mei maakte Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) bekend dat de commerciële radiostations drie jaar noodverlening krijgen van hun FM-vergunningen vanwege de door de coronacrisis gedaalde reclame-inkomsten.

Verlengingsprijzen
Die noodverlenging is overigens niet geheel gratis. De stations zullen daarvoor, net als nu, een bedrag voor moeten betalen. Om de zogenaamde verlengingsprijs voor elk FM-kavel vast te stellen, heeft EZK SEO Economisch Onderzoek ingehuurd.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de geclausuleerde kavels (100% NL, Slam, BNR, Sublime en Veronica), net als nu, geen vergoeding verschuldigd zijn. Zij betalen in de vorm van hun clausule. Daarnaast werd al duidelijk dat de ongeclausuleerde kavels (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Qmusic) echter fors meer moeten betalen voor de noodverlenging dan dat ze nu doen. Het bedrag zou minstens zeven keer zo hoog zijn.

Verbolgen
De radiostations zijn verbolgen over deze bedragen. De discussie over deze bedragen vonden de afgelopen maanden vooral achter gesloten deuren plaats tussen EZK en de VCR als belangenbehartiger van de negen landelijke commerciële radiostations op FM. Maar nu heeft VCR-voorzitter Paul Römer, tevens directeur radio en tv bij Talpa, voor het eerst zijn ongenoegen uitgesproken over deze hoge verlengingsprijzen.

Doof
Hij noemt de situatie zorgelijk in een interview met Adformatie. “De Tweede Kamer wilde unaniem dat er een maatschappelijk verantwoorde prijs kwam, maar het ministerie is er doof voor. Ze gaan gewoon rechtdoor op dit pad.” Römer hekelt dan ook dat de overheid wel miljarden staatssteun wil geven, maar moeilijk doet over extra tijd in de vorm van een noodverlening in plaats van geld.

Gratis hoeft de noodverlening van hem ook niet te zijn. “We zijn ook bereid om door te blijven betalen voor de vergunningen en desnoods iets meer, maar dertien keer meer is ridicuul.”

Welk radiostation er dertien keer zoveel moet gaan betalen voor het gebruik van de frequenties is nog niet precies duidelijk, aangezien de verlengingsprijzen nog niet openbaar zijn gemaakt. Vermoedelijk gaat het hierbij om Radio 10, dat veruit het goedkoopste ongeclausuleerde FM-kavel heeft en voor de verlenging in 2017 nog minder dan de helft moest betalen van wat 538, Sky en Q moesten ophoesten.

Doodverlenging
Volgens Römer zitten de gesprekken met EZK muurvast. “Het lijkt wel of EZK de Nederlandse radiomarkt kapot wil maken in plaats van redden. Een kafkaiaanse toestand.”

Mocht EZK vasthouden aan de geplande verlengingsprijzen, dan dreigt de noodverlenging volgens Römer een ‘doodverlenging’ te worden, waarmee de deur wagenwijd opgezet zou worden voor grote platforms als Spotify. [RadioWereld.NL]