RTL betaalt cybercriminelen na ransomware-aanval

RTL Nederland heeft cybercriminelen betaald om weer toegang tot al haar bestanden en systemen te krijgen. Eerder deze maand werd het mediabedrijf slachtoffer van een ransomware-aanval, waardoor RTL twee weken lang met problemen kampte. Zo werden computers binnen het Hilversumse kantoor van RTL gegijzeld en bestanden versleuteld.

RTL betaalt cybercriminelen na ransomware-aanval De aanvallers kregen toegang omdat er geen dubbele beveiliging zoals tweestapsverificatie aanwezig was en meteen CryTOX-ransomware over het netwerk van RTL uitgerold. Belangrijke interne systemen, zoals het redactiesysteem van RTL Nieuws en het advertentieplanningssysteem, waren platgelegd.

De backups waren niet aangetast, zo vertelt RTL Nederland-cto Giovanni Piccirilli bij RTL nieuws: “We hebben onmiddellijk besloten om onze systemen te isoleren om verdere aantasting te voorkomen. We hebben alles kunnen herbouwen met eigen schone back-upsystemen.”

RTL benadrukt dat de consument geen last heeft gehad van de ransomware. Er is volgens RTL geen data gelekt of verlies geleden. “We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in beveiliging en awareness”, zegt RTL Nederland-ceo Sven Sauvé in RTL Nieuws. “Als een digitale aanval je dan toch overkomt, is het beste crisisplan de juiste professionals op de juiste plek, zodat je snel kunt handelen. Daarmee is de schade beperkt gebleven. Ik ben heel trots op ons team.

8500 euro
De criminelen vroegen aan RTL 10.000 dollar, omgerekend zo’n 8500 euro, in bitcoin. Volgens een cybersecuritybedrijf is het een laag bedrag: “Normaal gesproken worden er tonnen of miljoenen euro’s aan losgeld gevraagd.” RTL heeft het bedrag via bitcoin betaald om eventuele opsporing mogelijk te maken, stelt het bedrijf. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten